Geografisk Orientering 2/2013

Geografweekend på Samsø

Der ligger en ø – midt i Danmark. Den hedder Samsø, og den skal vi besøge på dette års Geografweekend. Selvom Samsø ligger i centrum af Danmark, har øen – som så mange andre danske øer – udkantsproblematikken at slås med. Udvikling i befolkningstallet og gode transportforbindelser er centrale for ø-livet og belyses i to artikler. Landbruget er, som på mange andre øer, et centralt erhverv, og her gælder det om at have det bedste ”brand”. De fleste kender Samsø kartofler, som belyses i en artikel, men de laver mange andre lokale produkter på Samsø og samarbejder herom i et fødevarenetværk. På Samsø findes alle slags natur, som findes i Danmark. En artikel beskriver dannelsen af det kuperede istidslandskab i Nordby Bakker, som vi skal besøge på Geografweekenden.

Samsø har erklæret sig som Vedvarende Energi-ø og er i dag selvforsynende med vedvarende energi. På øen er oprettet et Energiakademi, hvor de modtager besøgende fra hele verden og viser hvad de kan. For mere viden herom henvises til artiklen fra GO5 i 2011, side 292-297. Samsø har også erklæret sig CO2-neutral. I den sidste temaartikel tages fat i diskussionen om, hvad CO2 neutralitet egentlig er for en størrelse. Blandt andet stilles spørgsmålet om, hvorvidt Samsø overhovedet er CO2-neutral?

Endelig bringer vi en spændende artikel udenfor temarækken, der handler om istidslandskabet omkring Odsherred. Her har tre geologer undersøgt og analyseret en såkaldt ’Odsherredsbue’ for første gang i 100 år - og det er deres resultater vi bliver præsenteret for.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til Geografisk Orientering

Hvis du allerede er medlem, kan du også få adgang ved at logge ind