Fagudvalgets klumme: Hvorfor tage på studietur med Geografforbundet?

Nyhed oprettet den 05. december 2017

Med Berlin som eksempel

 

Af Henning Lehmann, Formand for fagudvalget, Geografforbundet

Geografforbundet har i mere end 40 år gennemført en lang række studieture/-rejser rundt til mange rejsemål i stort set alle afkroge af Verden, hvor der var særlige interessante steder for nysgerrige, videbegærlige og andre med interesse for den geografi, der breder sig ud og tager beslægtede fagområder med på turene. I samme periode har vi i foreningen udbudt og gennemført mange forskellige regionale arrangementer, der, til forskel på studieturene, som regel kun har begrænset sig til en enkelt dag i få timer inden for landets grænser.

 

Studieture/-rejser

Studierejserne har gennem årene haft en god søgning, nogle har endog været udsolgt, som det er tilfældet med den japanrejse, der i skrivende stund (efterårsferien) pågår. Studierejserne er for det meste lagt i forbindelse med skolernes ferier, da en del af deltagerne har deres virke der. Det er dog ikke kun undervisere, der deltager. Mange andre af foreningens medlemmer og andre, der dermed bliver medlemmer, rejser med og ofte gentagne gange. Studierejserne i vores forening er nok en smule dyrere end andre tilsvarende rejser. Det skyldes, at deltagerne på en rejse betaler udgifterne for en faglig leder samt et medlem af foreningens kursusudvalg, der står for alt det praktiske arbejde i forbindelse med rejsen. Men til gengæld får vi gang på gang meget positive og tilfredse tilbagemeldinger fra deltagere, der har rejst med Geografforbundet. Dem får vi sikkert, fordi vi gør meget ud af at skaffe virkelig kvalificerede faglige ledere til vore ture. Jeg har valgt at bruge Berlin som eksempel på en studierejse, dels fordi vi for år tilbage har brugt Berlin flere gange som mål for en studietur, og dels fordi vi nu igen til foråret den 9. – 12. maj 2018 udbyder en Berlintur.

 

Hvorfor vælge netop Berlin som mål for en studietur/-rejse?

Berlin ligger på Den Nordtyske Lavslette, omtrent 200 km syd for Østersøen og herfra kun en kort sejlads fra Danmark og ca. 70 km fra den Polske grænse. Berlin er hovedstad i Forbundsrepublikken Tyskland (BRD) og fra 1999 også regeringsby. Berlin er tillige en forbundsstat (et Bundesland) i Tyskland og har dermed de samme selvstyrerettigheder som de øvrige Bundesländer. Der er meget vand i og omkring Berlin. Her er især de tre floder Spree, Havel og Dahme vigtige, da de har en betydelig transportmæssig betydning. Derudover har byen ca. 50 søer, 10 sejlbare kanaler og en mængde småvandløb. Berlin er således en storby, hvor vand er en vigtig faktor i bylivet med hensyn både til miljøet og rent praktisk som transportmulighed. Geologisk set ligger Berlin i den centrale del af det flade nordtyske lavland ved den store meltevandsdal (Urstromtal), benævnt Warszawa-Berlin-dalen, der strækker sig fra Warszawa til Hamborg, hvor jordbunden ikke kaster meget af sig. Bortset fra brunkul er der råstoffattigt og landbrugsområderne består for det meste af magre jorde. Terrænet i byen er overvejende lavtliggende og fladt, hvad man klart fornemmer, når man færdes der. Berlin blev i sin nuværende form skabt i 1920 ved en sammenlægning af flere byer og landsbyer, der lå rundt om det gamle tidligere og meget mindre Berlin. Mod sydvest ligger Postdam, der er præget af prægtige paladser og smukke bygninger. Også byen Postdam var i sin tid nær ved også at blive en del af det nye Storberlin. 

Berlin er en særdeles spændende by at besøge, især hvad angår kunst, kultur og geopolitik. Det er en storby med 3,7 mio. indbyggere og et areal på omtrent 892 m2, det er mere end 1½ gang Bornholms areal. Men udover ovennævnte udmærker Berlin sig ved at være meget præget at natur, dvs. med mange grønne områder i bybilledet. Omtrent halvdelen af Berlins areal er ikke urbaniseret og består af skove, søer og parkområder og desuden i den nordøstlige del af landbrugs-og gartneriområder. Berlin udmærker sig tillige ved at være en god cykelby, der til stadighed udbygges med mange nye cykelmuligheder og cykelstier og –veje i centrale dele af byen. Som cyklist oplever man på nærværende vis de mange interessante steder, byen har at tilbyde. Ligesom man ved denne form for befordring meget tydeligt fornemmer, hvor grøn, i bogstaveligste forstand, byen fremtræder med de mange grønne pladser, parker og skove, de mange søer, kanaler og de tre floder, og hvordan de fleste større og mindre gader og veje er flankeret på begge sider af høje træer med lind, som den klart dominerende - efterfulgt af ahorn, eg, platan og kastanje samt en del andre. København er ved at komme efter Berlin som grøn by – læs fx fagudvalgets klumme Skov i byen – at sanke mad i ”baghaven” her.

Få storbyer har i tidens løb gennemgået så gennemgribende og til tider voldsomme begivenheder, som Berlin har været udsat for. I de seneste 100 år har byen været hovedstad i et enevældigt kejserrige med betydeligt magtpotentiale, et demokrati med store politiske modsætninger med oprør og opstande, et fascistisk diktatur, total krig med næsten total udslettelse som resultat, en fuldstændig opdeling i to halvdele, en genforening og en særdeles kostbar genopbygning efter 40 års adskillelse. Disse meget dramatiske begivenheder har i den grad sat sit præg på byen, ikke mindst geografisk.

Det kan man som besøgende få en klar fornemmelse af ved at foretage en tur gennem bymidten langs byens berømte akse, Unter den Linden og dens forlængelse, Strasse Des 17. Juni. Man kan starte turen på Karl-Liebknecht-Strasse. Her ved Alexanderplatz kan man se fjernsynstårnet (Fernsehturm), der med sine 365 m er en af de højeste bygninger i Europa. Tårnet blev bygget i 1969 i DDR-tiden otte år efter Berlinmurens opførelse og skulle vel imponere berlinerne - ikke mindst dem i vest. Tæt ved ligger Mariekirche, som er en af Berlins ældste bygninger. Turen videre går over floden Spree og lige derefter ligger Berliner Dom, en imponerende og genopbygget stor domkirke, og derefter forbi den store grønne Lustgarden. Efter at have passeret en kanal til Spree, er man på Unter den Linden. På turen herfra til man når Brandenburger Tor, passerer man en række kulturbygninger m.m.; Deutsches Historisches Museum, Staatoper Unter den Linden, Alte Bibliothek og Bebelplatz, hvor nazisternes bogafbrænding fandt sted i 1933, hvilket mindes med underjordiske tomme bogreoler, det berømte Humboldt Universität, hvor Alexander von Humboldt, den moderne geografis grundlægger, underviste ligesom Einstein gjorde og Karl Marx og Hegel studerede her, den russiske ambassade og det berømte hotel Adlon passeres, inden man når Brandenburger Tor, den gamle byport med den historiske Quadriga (stridsvognen) på toppen. Lige efter at have passeret Brandenburger Tor ses nedfældet i vejen en række sten, der markerer, hvor Muren mellem Øst- og Vestberlin gik, og man er nu nået ind i det tidligere Vestberlin på vej gennem Tiergarten ad Strasse Des 17. Juni. Kort efter passerer man det store russiske krigsmindesmærke, som flankeres af to tanks fra 2. Verdenskrig. Tæt bag det ligger Reichstag, den tyske parlamentsbygning med den imponerende glaskuppel, hvorfra man kan se ned i selve parlamentssalen. Turen gennem Tiergarten er for det meste skov, og den kunne slutte ved Siegerssäule, (Sejrssøjlen) rejst til minde om den dansk-preussiske krig i 1864, preussisk sejr i krigen mod Østrig 1866 og over Frankrig i 1871.

 

Tag med til Berlin

Meget mere kunne der skrives om denne noget besynderlige, pulserende, kosmopolitiske storby, der kan tilbyde de mange turister, mere end 5 mio. per år, et stort udbud inden for kunst, kultur, gastronomi, underholdning samt nyere efterkrigshistorie og som sagt masser af natur. Så alt det, der ikke er plads til at omtale her i denne klumme, kan jeg med god samvittighed varmt anbefale alle nysgerrige og videbegærlige til selv at orientere sig om ved et besøg i den tyske hovedstad, mindre end 500 km fra København, for ved selvsyn at opleve byen og således tillige få langt flere indtryk end denne klumme kunne rumme. Jeg kan med lige så god samvittighed anbefale dig, kære læser, at tilmelde dig Geografforbundets Berlinstudietur, der som nævnt finder sted i maj måned 2018. Det vil du/I ikke fortryde!

Det kan læse om turen og tilmelde dig her