Geograftur til Polen 2023

Rejs med til Polen. Hovedtemaet for rejsen er klima.
1. - 10. april 2023

Rejs med til Polen i Påskeferien 2023. Hovedtemaet for rejsen er klima. Råstoffer og især kul er med til at definere landet. Det er en kilde til mange arbejdspladser, men i disse klima-tider, er forureningen lige såvel et problem her som i andre lande. Vi vil besøge miner, snakke med folk fra råstofindustrien og klimaforkæmpere. 

Polen er også et land med en rig natur. Vi skal besøge Tatarbjergene i syd og Europas sidste urskov på grænsen til Hviderusland, hvor det bl.a. er muligt at se bisoner. Vi skal høre om, hvad man gør for at bevare naturen, og hvad den siddende regering gør (og ikke gør) på området – både her og andre steder i Polen.

Polens historie er også meget spændende. Vi besøger Ulveskansen, Hitlers hovedkvarter gennem det meste af Anden Verdenskrig samt skibsværfterne hvor Lech Walesa strejkede.

Gdansk - Skibsværfter.

 

Endelig er Polen et meget konservativt land, både politisk og religiøst. Landet har en ultrakonservativ regering, der giver landet problemer i forhold til både klimaet og EU.

Undervejs på turen har vi en række møder. Både med mennesker der kan belyse ovenstående emner og med en geograf. Vi vil også besøge en skoleklasse.

 

 Krakow.

Information

Pris
Prisen lander på 15.995 ved minimum 16 deltagere, ved 13 deltagere bliver prisen 16.995 kr..
Enkeltværelsestillæg:  kr. 1.490.
Inkl. morgenmad hver dag, frokost 6 gange samt afslutningsmiddag 

Tilmelding og betaling
Depositum kr. 1.995.
Betaling af depositum og tilmelding skal ske her på hjemmesiden.
Frist for tilmelding: 1. December 2023.
Restbetaling opkræves: 1. marts 2023. 

Rejseleder 
Michael Hardenfelt og har med korte afbrydelser boet i Polen siden 1995. Fra 2000-2001 studerede Michael polsk ved Universitetet i Krakow, og arbejdede de næste 15 år som dansklærer for polakker (Det Danske Kulturinstitut samt intensive kurser for polsk medicinsk personale gennem rekrutteringsvirksomheden Paragona) samt som modersmålsunderviser for danske børn i Warsawa (American School of Warsaw). Fra 2010 begyndte han at oversætte mellem polsk og dansk.  I 2012 tog han et kursus som turistguide i Warszawa gennem den polske turistorganisation PTTK. Siden 2012 har Michael beskæftiget sig med oversættelse og guidning over hele Polen. I 2000 udgav Michael bogen ”Hvordan Polen blev Polen”, som kan lånes på de fleste danske biblioteker. Michael har rejst over det meste af Polen, både for oplevelsens skyld og som rejseleder.

Turansvarlig
Myuran Balasubramaniam, Kursudvalget. Mail: fcker@hotmail.com - Telefon: 29729389

Turen arrangeres i samarbejde med Panorama Travel.

Du skal være logget ind for at tilmelde dig.
Ikke medlem? Bliv medlem

Program

Dag 1: Lørdag d. 1. april 2023 - Gdansk

Vi mødes i Københavns Lufthavn. Her vil gruppen blive mødt af rejseleder Svend Gottschalk Rasmussen. Vi rejser med formiddagsflyet til Polens historiske handelsby Gdansk. Efter lidt over en times flyvning er vi fremme ved Gdańsk Lech Walesa Lufthavn.

Gdansk fremstår som en 1600-tals-by, der kan måle sig med de fleste, men faktisk er store dele af byen forholdsvis ny, da meget måtte genopbygges efter 2. verdenskrig. Genopbygningen har været en langsom og omhyggelig proces, men i dag kan man til gengæld ikke se, at ikke alle bygninger har stået på deres plads i århundreder.

Byvandringen tager os forbi den gamle byport, Brama Wyzanna, der i gamle dage var byens hovedindgang. De tre våbenskjolde over porten – Polens, Preussens og byens eget, fortæller om byens skiftende tilhørsforhold gennem tiderne. I mange år var dette hansestaden Danzig; indgangen til Østpreussen. Vi går gennem byens gader, hvor vi nyder de smalle renæssancehuse. Gdansk byder på flere hyggelige gader og gamle kirker, som er et besøg værd. Den gamle rådhusbygning huser et byhistorisk museum, som vi ser. Her vises bl.a. fotografier af byen, som den så ud lige efter krigen. Videre på vores historiske byvandringen besøger vi Mariakirken, der er verdens største murstenskirke, opført over en 100-årig periode omkring år 1400 og 1500.

Gdansk er kendt for sine mange skibsværfter. Det var her, at Lech Walesa samlede arbejderne til strejke, og til sidst vandt retten til at oprette frie fagbevægelser. Walesa stiftede fagbevægelsen Solidaritet, der spillede en stor rolle i Polens overgang fra kommunisme til demokrati. Ved skibsværfterne besøger vi Drogi do Wolnosi, Frihedsvejen, som er en udstilling om denne kamp.

 

Middag på egen hånd.

Overnatning på Ibis Gdansk Stare Miasto  i Gdansk

Dag 2: Søndag d. 2. april 2023 - Vistula-landtangen og Hitlers bunker, Ulveskansen

 

Morgenmad på hotellet samt udtjekning

Den meget nationalistiske polske regering er gået i gang med at grave et hul igennem Mierzeja Wiślana (Vistula-landtangen), så indsejlingen til Elbląg kan ske direkte, uden først at skulle igennem russisk farvand. Inden afrejse håber vi at arrangere et møde med en politiker eller aktivist, der kan fortælle om det.

Frokst inkluderet.

Herefter bliver vi samlet op ved hotellet og kørt til Ketrzyn nær grænsen til det russiske Kaliningrad. Her ligger Ulveskansen, der under 2. verdenskrig var et af Hitlers største militære hovedkvarterer. Det var her, han opholdt sig det meste af krigen, og stedet hvor Von Stauffenberg prøvede at slå ham ihjel. Stedet er i dag et Polsk frilandsmuseum. Det er et meget spændende sted at besøge. Enorme metertykke betonbunkere, overgroet af mos og træer og sprængt i luften indefra af tyskerne, da de måtte flygte fra stedet. 

 

Middag på egen hånd.

Overnatning på Hotel Mazury i Giżycko (Lötzen)

Dag 3: Mandag d. 3. april 2023 - Skolebesøg. De Masuriske Søer og Biebrza-dalen 

 

Morgenmad på hotellet samt udtjekning 

Besøg på en skole i Giżycko

Vi kører nu sydøstover, gennem det naturskønne område ved de Massuriske Søer. Første stop er i den lille landsby Niedzwiedzi Rog (Bärenwinkel) hvorfra man kan nyde et imponerende panorama over Śniardwy-søen (Spirdingsee), som er Polens største sø.

Vi forlader det gamle Østpreussen og bevæger os videre igennem de flotte naturområder tæt ved grænsen til Hviderusland. Den polske regering har besluttet at bygge en motorvej igennem de Masuriske søer og Biebrza-dalen.

Frokost inkluderet i Goniądz

Her møder vi en miljøaktivist og naturguide, fortæller mere om disse planer og giver en nærmere orientering omkring naturbeskyttelse og investeringer i nationalparker og naturbeskyttelsesområder i det nordøstlige Polen.

Biebrza-sumpene er et vådområderkompleks, der ligger i Biebrza-floddalen i den nordøstlige del af Polen. Området omfatter flodkanaler, søer, omfattende sumpe med skovklædte områder på  øjere grund, såsom kær og velbevarede tørvemoser, der dækker ca. 1.000 km2. Området rummer en lang række af biotoper fra ådalsenge til højmoser, der betegnes som vådt skovområde. På grund af disse unikke livsbetingelser er området hjemsted for en stor mangfoldighed af vilde dyr med et stort antal fugle og pattedyr. Over 250 fuglearter er blevet registreret, hvilket repræsenterer mere end 80% af den polske fuglefauna. Fra det tidlige forår tiltrækker parringsfugle fuglekiggere fra hele verden.

Det er en af ​​de største naturreservater i Europa. Størstedelen af ​​dette område dækkes af Biebrza Nationalpark, der er dækket af Ramsar-konventionen for at beskytte vådområder og fugleopdræt.

Naturguiden tager os med ud på en gåtur i området.

Hen mod aften ankommer vi til vores ovenatningssted helt ude ved grænsen til Hviderusland.

 

Middag på egen hånd.

Overnatning på Hotel Żubrówka  i Bialowieza

Dag 4: Tirsdag d. 4. april 2023 - Urskoven ved Bialowieza 

 

Morgenmad på hotellet samt udtjekning 

Bialowieza er hjemsted for Europas eneste tilbageværende urskov. Vi starter dagen med at se på den, idet en lokal økolog og forsker tager os med i hestevogn til det strengt beskyttede område i Białowieża Nationalpark. Vi går en vandretur i skoven og nationalparken og ser nogle af de dyr, der bor her (der er bl.a. bisoner).

I Bialowieza er det lykkedes EU at få standset den fuldstændigt meningsløse skovhugst, der foregik i denne helt særlige skov – en skovhugst, som blev sat i gang af den siddende polske regering.

Frokost inkluderet i Bialowieza

Herefter kører vi til Zamosc i det sydøstlige Polen. 

 

Middag på egen hånd

Overnatning på Hotel Zamojski i Zamosc

Dag 5: Onsdag d. 5. april 2023 - Zamosc og Krakow 

 

Morgenmad på hotellet samt udtjekning 

Vi starter dagen med at se Zamosc, der er bygget som den perfekte renæssanceby. Byen er så flot, at den i en kort periode i 1940’erne blev omdøbt til ”Himmlerstadt”. Den gamle bydel har med rette fundet vej til UNESCOs verdensarvsliste.

Frokost inkluderet

Midt på eftermiddagen gør vi holdt for at se saltminen i Wieliczka. Det er et helt fantastisk flot og meget usædvanligt sted. Efterhånden som områder af minen ikke var i brug mere, har kunstnere fået lov at udhugge salten. Det har ført til en underjordisk verden med statuer, malerier og hele balsale med fliser, søjler og lysekroner – alt sammen udhugget i salt.

Efter indtjekning på hotellet i Krakow bliver der tid til en første indledende sightseeing i det historiske centrum af Polens gamle kongeby før vi bliver sluppet løs på egen hånd.

Middag på egen hånd

Overnatning på Best Western Galicya  i Krakow

Dag 6: Torsdag d. 6. april 2023 - Krakow og møde om retsstaten 

 

Morgenmad på hotellet

I dag er dagen sat af til at se mere af Krakow. Vi skal bl.a. se den flotte gamle by, det jødiske kvarter, Kazimierz, og Schindlers fabrik (kendt fra filmen Schindlers liste).

Frokost på egen hånd

Vi skal også beskæftige os med aktuelle menneskerettighedskrænkelser, idet vi møder en repræsentant for Themis Advokatforening, en af de mest fremtrædende forkæmpere for de polske domstoles uafhængighed. 

Middag på egen hånd

Overnatning på Best Western Galicya i Krakow

Dag 7: Fredag d. 7. april 2023 - Auschwitz og Katowice

 

Morgenmad på hotellet

Dagsudflugt til Auschwitz og Katowice. Vi tager afsted om morgenen, så vi har tid til begge dele.

Auschwitz var en af de mest berygtede KZ-lejre under Anden Verdenskrig. En museumsguide viser os rundt på området og fortæller stedets uhyggelige historie.

 

Frokost inkluderet i Oświęcim

Efter frokosten tager vi videre til Katowice. Byen er et centrum for kulindustrien i Polen. I Schlesien i det sydlige Polen, hvor mineindustrien har sat sine tydelige spor. Der er simpelthen brudt så meget kul, at jordskorpen visse steder er meget tynd. Vi besøger et minemuseum, hvor vi også møder lokale miljøaktivister som kan forklare om den lokale kulindustri. Polen er meget afhængig af sin minedrift, men samtidig forurener det meget. Det vil være spændende at få denne problemstilling ridset op og et også høre om, hvad man har af planer for fremtiden. Hvordan får man afviklet kuldriften? 

 

Middag på egen hånd

 

Overnatning på Best Western Galicyai Krakow

 

Dag 8: Lørdag d. 8. april 2023 - Tatra-bjergene og goralefolket

 

Morgenmad på hotellet

Dagsudflugt til Zakopane i Tatrabjergene syd for Krakow. I Zakopane tager vi en tur med en moderne lift op på toppen af Kasprowy Wierch. Her er fantastiske udsigter – afhængigt af vejret selvfølgelig.

I Zakopane besøger vi et museum om området (Tatramuseet) samt et andet, meget rost museum om bjergfolkenes levevis (Muzeum Oscypka Zakopane).

 

Frokost inkluderet i Kościelisko

I Kościelisko møder vi under en hjemmelavet frokost repræsentanter for det lokale bjergfolk, goralerne. Karakteristiske elementer i deres kultur er deres dialekt, musik og traditionelle kunsthåndværk indenfor tøj, byggestil, ostefremstilling og håndværk. Den historiske Gorale-kultur blev traditionelt videreført i mundtlige historier.

Efter lidt tid på egen hånd i Zakopane vender vi tilbage til Krakow. 

Middag på egen hånd

 

Overnatning på Best Western Galicya i Krakow

Dag 9: Søndag d. 9. april 2023 - Krakow på egen hånd

 

Morgenmad på hotellet

Tid på egen hånd i Krakow. Rejselederen kan hjælpe med forskellige forslag til udflugter, hvis man er interesseret. 

Frokost på egen hånd

 

Middag inkluderet i Krakow

Afskedsmiddag på den legendariske Restaurant Wierzynek på rådhuspladsen i Krakow

 

Overnatning på Best Western Galicya i Krakow

Dag 10: mandag d. 10. april 2023 - Hjemrejse

 

Morgenmad på hotellet samt udtjekning

Vi kører til Krakow lufthavn, hvorfra vi tager et direkte fly til København.