Geograftur til Polen

Rejs med til Polen. Hovedtemaet for rejsen er klima.
10. - 18. oktober 2020

Rejs med til Polen i efterårsferien 2020. Hovedtemaet for rejsen er klima. Råstoffer og især kul er med til at definere landet. Det er en kilde til mange arbejdspladser, men i disse klima-tider, er forureningen lige såvel et problem her som i andre lande. Vi vil besøge miner, snakke med folk fra råstofindustrien og klimaforkæmpere. 

Polen er også et land med en rig natur. Vi skal besøge Tatarbjergene i syd og Europas sidste urskov på grænsen til Hviderusland, hvor det bl.a. er muligt at se bisoner. Vi skal høre om, hvad man gør for at bevare naturen, og hvad den siddende regering gør (og ikke gør) på området – både her og andre steder i Polen.

Polens historie er også meget spændende. Vi besøger Ulveskansen, Hitlers hovedkvarter gennem det meste af Anden Verdenskrig samt skibsværfterne hvor Lech Walesa strejkede.

Endelig er Polen et meget konservativt land, både politisk og religiøst. Landet har en ultrakonservativ regering, der giver landet problemer i forhold til både klimaet og EU.

Undervejs på turen har vi en række møder. Både med mennesker der kan belyse ovenstående emner og med en geograf. Vi vil også besøge en skoleklasse.

Faglig leder på rejsen er Svend Gottschalk Rasmussen, en af Danmarks største Polen-eksperter, som ofte benyttes til at fortælle om Polen i medierne. Svend er cand.mag. i polsk og russisk og har i en årrække været lektor ved Syddansk Universitet. Han taler flydende polsk, er polsk gift og har flere gange boet i Polen.

 

Information

Pris

Kr. 13.995 pr. person i delt dobbeltværelse.

Enkeltværelsestillæg:  kr. 1.490.

Inkl. morgenmad hver dag, velkomstmiddag og afslutningsmiddag samt frokost første dag.

 

Tilmelding og betaling

Depositum kr. 1.995.

Betaling af depositum og tilmelding skal ske her på hjemmesiden.

Frist for tilmelding: 1. maj 2020.

Restbetaling opkræves: 31.august 2020. 

 

Faglig leder 

Svend Gottschalk Rasmussen, en af Danmarks største Polen-eksperter, som ofte benyttes til at fortælle om Polen i medierne. Svend er cand.mag. i polsk og russisk og har i en årrække været lektor ved Syddansk Universitet.

 

Turansvarlig

Myuran Balasubramaniam, Kursudvalget. Mail: fcker@hotmail.com - Telefon: 29729389

Du skal være logget ind for at tilmelde dig.
Ikke medlem? Bliv medlem

Program

Dag 1: Lørdag d. 10. oktober 2020

Vi mødes i Københavns Lufthavn. Her vil gruppen blive mødt af rejseleder Svend G. Rasmussen og en medarbejder fra Bifrost Rejser. 

Vi flyver med morgenfly til Gdansk, hvor vi tjekker ind på vores hotel.

Efterfølgende ser vi byen Gdansk, som er den største by i det nordlige Polen. Her finder vi bl.a. en flot gammel bydel og flere historiske steder. Vi besøger bl.a. skibsværfterne, hvor Lech Walesa ledte strejker mod kommuniststyret, hvilket blev begyndelsen på enden på Den Kolde Krig. Ved Westerplatte ser vi stedet, hvor det første skud i Anden Verdenskrig blev løsnet.

Overnatning i Gdansk

Dag 2: Søndag d. 11. oktober 2020

Den meget nationalistiske polske regering er gået i gang med at grave et hul igennem Mierzeja Wiślana (Vistula-landtangen), så indsejlingen til Elbląg kan ske direkte, uden først at skulle igennem russisk farvand. Inden afrejse håber vi at arrangere et møde med en politiker eller aktivist, der kan fortælle om det.

Herefter bliver vi samlet op ved hotellet og kørt til Ketrzyn nær grænsen til det russiske Kaliningrad. Her ligger Ulveskansen, der under 2. verdenskrig var et af Hitlers største militære hovedkvarterer. Det var her, han opholdt sig det meste af krigen, og stedet hvor Von Stauffenberg prøvede at slå ham ihjel. Stedet er i dag et Polsk frilandsmuseum. Det er et meget spændende sted at besøge. Enorme metertykke betonbunkere, overgroet af mos og træer og sprængt i luften indefra af tyskerne, da de måtte flygte fra stedet.

Overnatning i en skov tæt ved Ketrzyn

Dag 3: Mandag d. 12. oktober 2020

Vi kører nu mod øst og de flotte naturområder tæt ved grænsen til Hviderusland.

Først stopper vi i byen Mragowo, der ligger i det naturskønne område ved de Massuriske Søer. Den polske regering har besluttet at bygge en motorvej igennem området. Vi prøver at få en lokal klimaaktivist til at fortælle os noget, samtidig med at vi kan se noget enestående natur. Vi har arrangeret en gåtur med lokalguide ved Polens største sø, Śniardwy. Her besøger vi et center, hvor man tager sig af bl.a. hjorte og bævere.

Herfra kører vi videre til Bialowezh, Europas eneste tilbageværende urskov.

Overnatning ved Bialowezh

Dag 4: Tirsdag d. 13. oktober 2020

Vi starter dagen med at se Bialowezh-skoven. Vi går en vandretur i skoven og nationalparken og ser nogle af de dyr, der bor her (der er bl.a. bisoner). Vi mødes også med Adam Bohdan fra Wild Poland Foundation.

I Bialowezh er det lykkedes EU at få standset den fuldstændigt meningsløse skovhugst, der foregik i denne helt særlige skov – en skovhugst, som blev sat i gang af den siddende polske regering.

Midt på eftermiddagen kører vi til Zamosc i det sydøstlige Polen.

Overnatning i Zamosc

Dag 5: Onsdag d. 14. oktober 2020

Vi starter dagen med at se Zamosc, der er bygget som den perfekte renæssanceby. Byen er så flot, at den i en kort periode i 1940’erne blev omdøbt til ”Himmlerstadt”. Den gamle bydel har med rette fundet vej til UNESCOs verdensarvsliste. Efterfølgende vil en bus køre os til Krakow.

Inden ankomst skal vi dog se saltminen i Wieliczka. Det er et helt fantastisk flot og meget usædvanligt sted. Efterhånden som områder af minen ikke var i brug mere, har kunstnere fået lov at udhugge salten. Det har ført til en underjordisk verden med statuer, malerier og hele balsale med fliser, søjler og lysekroner – alt sammen udhugget i salt. 

Overnatning i Krakow

Dag 6: Torsdag d. 15. oktober 2020

I dag er dagen sat af til at se Krakow. Vi skal bl.a. se den flotte gamle by, det jødiske kvarter, Kazimierz og Schindlers fabrik (kendt fra filmen Schindlers liste).

Overnatning i Krakow 

Dag 7: Fredag d. 16. oktober 2020

Dagsudflugt til Auschwitz og Katowice. Vi tager afsted om morgenen, så vi har tid til begge dele.

Auschwitz var en af de mest berygtede KZ-lejre under Anden Verdenskrig. En museumsguide viser os rundt på området og fortæller stedets uhyggelige historie.

Herfra tager vi videre til Katowice. Byen er et centrum for kulindustrien i Polen. I Schlesien i det sydlige Polen, hvor mineindustrien har sat sine tydelige spor. Der er simpelthen brudt så meget kul, at jordskorpen visse steder er meget tynd. Vi besøger et minemuseum og forsøger også at arrangere et møde med nogen fra kulindustrien. Polen er meget afhængig af sin minedrift, men samtidig forurener det meget. Det vil være spændende at få denne problemstilling ridset op og et også høre om, hvad man har af planer for fremtiden. Hvordan får man afviklet kuldriften?

Overnatning i Krakow              

Dag 8: Lørdag d. 17. oktober 2020

Dagsudflugt til Zakopane i Tatrabjergene syd for Krakow. I Zakopane er det muligt at tage en tur med en moderne lift op på toppen af Kasprowy Wierch. Her er fantastiske udsigter – afhængigt af vejret selvfølgelig.

Vi besøger et museum i Zakopane om området (Muzeum Tatrzańskie im. Dra Tytusa Chałubińskiego) samt et andet, meget rost museum om bjergfolkenes levevis (Muzeum Oscypka Zakopane). Vi prøver også at få arrangeret et møde med en repræsentant fra det lokale bjergfolk, Górale. Vi vil også se, om vi kan få arrangeret et skolebesøg her.

Vi spiser afskedsmiddag i Krakow centrum.

Overnatning i Krakow

Dag 9: Søndag d. 18. oktober 2020

Vi kører til Krakow lufthavn, hvorfra vi tager et direkte fly til København.