Geograftur til Polen

Rejs med til Polen. Hovedtemaet for rejsen er klima.
9. - 18. april 2022

Rejs med til Polen i Påskeferien 2022. Hovedtemaet for rejsen er klima. Råstoffer og især kul er med til at definere landet. Det er en kilde til mange arbejdspladser, men i disse klima-tider, er forureningen lige såvel et problem her som i andre lande. Vi vil besøge miner, snakke med folk fra råstofindustrien og klimaforkæmpere. 

Polen er også et land med en rig natur. Vi skal besøge Tatarbjergene i syd og Europas sidste urskov på grænsen til Hviderusland, hvor det bl.a. er muligt at se bisoner. Vi skal høre om, hvad man gør for at bevare naturen, og hvad den siddende regering gør (og ikke gør) på området – både her og andre steder i Polen.

Polens historie er også meget spændende. Vi besøger Ulveskansen, Hitlers hovedkvarter gennem det meste af Anden Verdenskrig samt skibsværfterne hvor Lech Walesa strejkede.

Gdansk - Skibsværfter.

 

Endelig er Polen et meget konservativt land, både politisk og religiøst. Landet har en ultrakonservativ regering, der giver landet problemer i forhold til både klimaet og EU.

Undervejs på turen har vi en række møder. Både med mennesker der kan belyse ovenstående emner og med en geograf. Vi vil også besøge en skoleklasse.

 

 Krakow.

Information

Pris

Kr. 13.995 pr. person i delt dobbeltværelse.

Enkeltværelsestillæg:  kr. 1.490.

Inkl. morgenmad hver dag, velkomstmiddag og afslutningsmiddag samt frokost første dag.

 

Tilmelding og betaling

Depositum kr. 1.995.

Betaling af depositum og tilmelding skal ske her på hjemmesiden.

Frist for tilmelding: 31. januar 2022.

Restbetaling opkræves: 1. marts 2022. 

 

Rejseleder 

Svend Gottschalk Rasmussen er cand.mag. i russisk og polsk og lektor emeritus fra Institut for Sprog og Kommunikation på Syddansk Universitet. Han er en af Danmarks største Polen-eksperter og bruges ofte i medierne, når der sker noget i landet. Han taler flydende polsk, er polsk gift og har i perioder boet i Polen.

 

Turansvarlig

Myuran Balasubramaniam, Kursudvalget. Mail: fcker@hotmail.com - Telefon: 29729389

Turen arrangeres i samarbejde med Panorama Travel.

Du skal være logget ind for at tilmelde dig.
Ikke medlem? Bliv medlem

Program

Dag 1: Lørdag d. 9. april 2022 - Gdansk

Vi mødes i Københavns Lufthavn. Her vil gruppen blive mødt af rejseleder Svend Gottschalk Rasmussen. Vi rejser med formiddagsflyet til Polens historiske handelsby Gdansk. Efter lidt over en times flyvning er vi fremme.

Gdansk fremstår som en 1600-tals-by, der kan måle sig med de fleste, men faktisk er store dele af byen forholdsvis ny, da meget måtte genopbygges efter 2. verdenskrig. Genopbygningen har været en langsom og omhyggelig proces, men i dag kan man til gengæld ikke se, at ikke alle bygninger har stået på deres plads i århundreder.

Byvandringen tager os forbi den gamle byport, Brama Wyzanna, der i gamle dage var byens hovedindgang. De tre våbenskjolde over porten – Polens, Preussens og byens eget, fortæller om byens skiftende tilhørsforhold gennem tiderne. I mange år var dette hansestaden Danzig; indgangen til Østpreussen. Vi går gennem byens gader, hvor vi nyder de smalle renæssancehuse. Gdansk byder på flere hyggelige gader og gamle kirker, som er et besøg værd. Den gamle rådhusbygning huser et byhistorisk museum, som vi ser. Her vises bl.a. fotografier af byen, som den så ud lige efter krigen. Videre på vores historiske byvandringen besøger vi Mariakirken, der er verdens største murstenskirke, opført over en 100-årig periode omkring år 1400 og 1500.

Gdansk er kendt for sine mange skibsværfter. Det var her, at Lech Walesa samlede arbejderne til strejke, og til sidst vandt retten til at oprette frie fagbevægelser. Walesa stiftede fagbevægelsen Solidaritet, der spillede en stor rolle i Polens overgang fra kommunisme til demokrati. Ved skibsværfterne besøger vi Drogi do Wolnosi, Frihedsvejen, som er en udstilling om denne kamp.

Overnatning i Gdansk

Dag 2: Søndag d. 10. april 2022 - Vistula-landtangen og Hitlers bunker, Ulveskansen

Den meget nationalistiske polske regering er gået i gang med at grave et hul igennem Mierzeja Wiślana (Vistula-landtangen), så indsejlingen til Elbląg kan ske direkte, uden først at skulle igennem russisk farvand. Inden afrejse håber vi at arrangere et møde med en politiker eller aktivist, der kan fortælle om det.

Herefter bliver vi samlet op ved hotellet og kørt til Ketrzyn nær grænsen til det russiske Kaliningrad. Her ligger Ulveskansen, der under 2. verdenskrig var et af Hitlers største militære hovedkvarterer. Det var her, han opholdt sig det meste af krigen, og stedet hvor Von Stauffenberg prøvede at slå ham ihjel. Stedet er i dag et Polsk frilandsmuseum. Det er et meget spændende sted at besøge. Enorme metertykke betonbunkere, overgroet af mos og træer og sprængt i luften indefra af tyskerne, da de måtte flygte fra stedet.

Overnatning på Reszelborgen i Reszel (Rößel)

Dag 3: Mandag d. 11. april 2022 - De Masuriske Søer og Biebrza-dalen

Vi kører nu sydøstover, gennem det naturskønne område ved de Massuriske Søer. Første stop er i den lille landsby Niedzwiedzi Rog (Bärenwinkel) hvorfra man kan nyde et imponerende panorama over Śniardwy-søen (Spirdingsee), som er Polens største sø.

Vi forlader det gamle Østpreussen og bevæger os videre igennem de flotte naturområder tæt ved grænsen til Hviderusland. Den polske regering har besluttet at bygge en motorvej igennem de Masuriske søer og Biebrza-dalen. Efter en frokost i Goniądz møder vi en miljøaktivist og naturguide, fortæller mere om disse planer og giver en nærmere orientering omkring naturbeskyttelse og investeringer i nationalparker og naturbeskyttelsesområder i det nordøstlige Polen.

Biebrza-sumpene er et vådområderkompleks, der ligger i Biebrza-floddalen i den nordøstlige del af Polen. Området omfatter flodkanaler, søer, omfattende sumpe med skovklædte områder på højere grund, såsom kær og velbevarede tørvemoser, der dækker ca. 1.000 km2. Området rummer en lang række af biotoper fra ådalsenge til højmoser, der betegnes som vådt skovområde. På grund af disse unikke livsbetingelser er området hjemsted for en stor mangfoldighed af vilde dyr med et stort antal fugle og pattedyr. Over 250 fuglearter er blevet registreret, hvilket repræsenterer mere end 80% af den polske fuglefauna. Fra det tidlige forår tiltrækker parringsfugle fuglekiggere fra hele verden.

Det er en af ​​de største naturreservater i Europa. Størstedelen af ​​dette område dækkes af Biebrza Nationalpark, der er dækket af Ramsar-konventionen for at beskytte vådområder og fugleopdræt.

Naturguiden tager os med ud på en gåtur i området.

Hen mod aften ankommer vi til vores ovenatningssted helt ude ved grænsen til Hviderusland.

Overnatning ved Bialowieza

Dag 4: Tirsdag d. 12. april 2022 - Urskoven ved Bialowieza

Bialowieza er hjemsted for Europas eneste tilbageværende urskov. Vi starter dagen med at se på den, idet en lokal økolog og forsker tager os med i hestevogn til det strengt beskyttede område i Białowieża Nationalpark. Vi går en vandretur i skoven og nationalparken og ser nogle af de dyr, der bor her (der er bl.a. bisoner).

I Bialowieza er det lykkedes EU at få standset den fuldstændigt meningsløse skovhugst, der foregik i denne helt særlige skov – en skovhugst, som blev sat i gang af den siddende polske regering.

Efter en fælles frokost kører vi til Zamosc i det sydøstlige Polen.

Overnatning i Zamosc

Dag 5: Onsdag d. 13. april 2022 - Zamosc og Krakow

Vi starter dagen med at se Zamosc, der er bygget som den perfekte renæssanceby. Byen er så flot, at den i en kort periode i 1940’erne blev omdøbt til ”Himmlerstadt”. Den gamle bydel har med rette fundet vej til UNESCOs verdensarvsliste. Undervejs på den videre køretur mod det sydlige Polen serveres der en frokost. Midt på eftermiddagen gør vi holdt for at se saltminen i Wieliczka. Det er et helt fantastisk flot og meget usædvanligt sted. Efterhånden som områder af minen ikke var i brug mere, har kunstnere fået lov at udhugge salten. Det har ført til en underjordisk verden med statuer, malerier og hele balsale med fliser, søjler og lysekroner – alt sammen udhugget i salt. Efter indtjekning på hotellet i Krakow bliver der tid til en første indledende sightseeing i det historiske centrum af Polens gamle kongeby før vi bliver sluppet løs på egen hånd.

Overnatning i Krakow

Dag 6: Torsdag d. 14. april 2022 - Krakow og møde om retsstaten

I dag er dagen sat af til at se mere af Krakow. Vi skal bl.a. se den flotte gamle by, det jødiske kvarter, Kazimierz, og Schindlers fabrik (kendt fra filmen Schindlers liste). Vi skal også beskæftige os med aktuelle menneskerettighedskrænkelser, idet vi møder en repræsentant for Themis Advokatforening, en af de mest fremtrædende forkæmpere for de polske domstoles uafhængighed.

Overnatning i Krakow 

Dag 7: Fredag d. 15. april 2022 - Auschwitz og Katowice

Dagsudflugt til Auschwitz og Katowice. Vi tager afsted om morgenen, så vi har tid til begge dele.

Auschwitz var en af de mest berygtede KZ-lejre under Anden Verdenskrig. En museumsguide viser os rundt på området og fortæller stedets uhyggelige historie.

Efter en frokost tager vi videre til Katowice. Byen er et centrum for kulindustrien i Polen. I Schlesien i det sydlige Polen, hvor mineindustrien har sat sine tydelige spor. Der er simpelthen brudt så meget kul, at jordskorpen visse steder er meget tynd. Vi besøger et minemuseum, hvor vi også møder lokale miljøaktivister som kan forklare om den lokale kulindustri. Polen er meget afhængig af sin minedrift, men samtidig forurener det meget. Det vil være spændende at få denne problemstilling ridset op og et også høre om, hvad man har af planer for fremtiden. Hvordan får man afviklet kuldriften?

Overnatning i Krakow              

Dag 8: Lørdag d. 16. april 2022 - Tatra-bjergene og goralefolket

Dagsudflugt til Zakopane i Tatrabjergene syd for Krakow. I Zakopane tager vi en tur med en moderne lift op på toppen af Kasprowy Wierch. Her er fantastiske udsigter – afhængigt af vejret selvfølgelig.

I Zakopane besøger vi et museum om området (Tatramuseet) samt et andet, meget rost museum om bjergfolkenes levevis (Muzeum Oscypka Zakopane). I Kościelisko møder vi under en hjemmelavet frokost repræsentanter for det lokale bjergfolk, goralerne. Karakteristiske elementer i deres kultur er deres dialekt, musik og traditionelle kunsthåndværk indenfor tøj, byggestil, ostefremstilling og håndværk. Den historiske Gorale-kultur blev traditionelt videreført i mundtlige historier.

Efter lidt tid på egen hånd i Zakopane vender vi tilbage til Krakow.

Overnatning i Krakow

Dag 9: Søndag d. 17. april 2022 - Krakow på egen hånd

Tid på egen hånd i Krakow. Rejselederen kan hjælpe med forskellige forslag til udflugter, hvis man er interesseret.

Vi spiser afskedsmiddag i Krakow centrum.

Overnatning i Krakow

Dag 10: mandag d. 18. april 2022 - Hjemrejse

Vi kører til Krakow lufthavn, hvorfra vi tager et direkte fly til København.