Malawi – Afrikas varme hjerte

Malawi med indsigt, udsyn og et væld af oplevelser.
Uge 7 og 8 2024

Malawis kælenavn er ’The Warm Heart of Africa’. Malawi ligger på den vestlige side af Malawisøen og er kendt for sin skønne natur og sin venlige og meget gæstfrie befolkning, som taler engelsk. Turen til Malawi sætter kort fortalt fokus på natur og kultur, og hvordan et fattigt land midt i Afrika arbejder med at skabe en bæredygtig fremtid for sine indbyggere.

Vi flyver til Blantyre i det sydlige Malawi og skal bl.a. besøge Ecolodgy Lodge i Thyolo te-distrikt, to dage på safari i den fantastiske Liwonde National Park, køre op langs Malawisøen til den danske Mayoka Højskole ved Malawisøens bred, hvor vi skal bo i seks dage. Her er der arrangeret et specielt program til os med ture og oplæg om FN’s Verdensmål og lokalforankret bæredygtighed. Der bliver også god tid til at bade og snorkle i Malawisøen, opleve Nkhata Bay og dens befolkning samt nyde Mayoka Højskoles fantastiske overvejende vegetariske mad af lokale råvarer. Højskolen en eco-friendly lodge med enkle værelser i hytter med toilet og bad. Alle hytter og fælles faciliteter er komfortable. I nogle hytter skal man dele toilet og bad. Mayoka Højskole ligger på en frodig klippeskråning ved Malawisøens krystalklare vand. Turen afsluttes i hovedstaden Lilongwe.

Hvorfor Malawi?

Mayoka Højskole er den primære grund til vores rejse. Vi fik kontakt til Mayoka Højskole, som to unge danske par har købt for at drive både hotel og højskole. Højskolen tager afsæt i den danske højskoletradition og arbejder efter en vision om forandring, håb og handling. Bæredygtighed, menneskerettigheder og FN’s Verdensmål er pejlemærker for personlige og globale forandringer og handlinger. Håb og respekt er drivkræfter for at omsætte viden til handling.

Mayoka Højskole har to højskoleophold på tre måneder om året for unge og har også åbnet deres døre for os. På højskolen kommer vi tæt på lokalbefolkningen, spiser lokalproduceret mad og får foredrag om globale og afrikanske forhold samt højskolens lokale forankring i Nkhata Bay. Højskolens forstanderpar Maiken Kirk Andersen og Sune Rahbek Thuesen har rejst meget og har kandidatgrader i henholdsvis ”Socialvidenskab og sundhedsfremme” og ”Afrikastudier”. Betina Lund Sønderby og Lars Sønderby er værtspar og driver den eco-friendly lodge Mayoka Village sammen med Mayokas personale. Mayoka Village huser Mayoka Højskole.

Er du interesseret i at opleve et åbent og imødekommende afrikansk land, som ligger uden for de gængse turistmål, opleve lidt af storbyerne Blantyre og Lilongwe samt lokale løsninger på klimaudfordringer og bæredygtighed? Vil du også gerne på safari ved Shire River – Liwonde NP og bo seks dag på Mayoka Højskole med et varieret og lokalforankret program med indblik og udsyn, hvor du dagligt kan bade i Malawi søen, så er studierejsen nok noget for dig. Vi skal gøre opmærksom på, at man skal være i nogenlunde god form og kunne gå på trapper. Vi vil også fortælle, at rejsens pris skyldes, at Malawi ikke er et turistland, som mange flyselskaber flyver til og at studierejsens pris inkluderer de fleste måltider.

 

Information

Tidspunkt
Uge 7 og 8 i 2024.

Pris
37.150 kr. ved 15 betalende i delt dobbeltværelse. 
Tillæg eneværelse dag 2-6 og dag 13: 2.500 kr.

Forplejning
Der er helpension på næsten hele turen. Frokost er ikke inkluderet dag 2 og 14. Aftensmad er ikke inkluderet på dag 2.

Tilmelding
Depositum 5.000 kr.
Betaling af depositum og tilmelding skal ske her på hjemmesiden.

Frist for tilmelding
20. august 2023.

Faglige ledere
Dag 2-7 og dag 13–14 malawiske guider.

Faglige ledere på Mayoka Højskole
Dag 8–13 er forstanderne: Sune Rahbek Thuesen og Maiken Kirk Andersen.

Forberedende møde
Vi arrangerer et forberedende møde i oktober 2023.

Turansvarlig
Iben Dalgaard og Lise Rosenberg.

Kontakt
Hvis du vil vide mere, så kontakt Lise Rosenberg på lr@geografforbundet.dk eller tlf. 2239 7777.

Skriv meget gerne i første omgang  til Lise, hvis du er interesseret i turen. Så ved vi nemlig, om turen har interesse.

Rejsearrangører
Rejsen arrangeres i et samarbejde mellem Søren Bonde fra Panorama Travel og ejerne af Mayoka Højskole. 

Du skal være logget ind for at tilmelde dig.
Ikke medlem? Bliv medlem

Program

Dag 1: Afrejse

Vi flyver til Blantyre i Malawi, som er landets næststørste by. Flyveturen går, som det ser ud lige nu via Oslo og Addis Ababa med Ethiopian Airlines.

Dag 2: Ankomst til Malawi

Om eftermiddagen lander vi Blantyre Chileka International Airport, hvor vi bliver hentet af vores guide og kørt til hotellet. Her slapper vi af efter den lange flyvetur og spiser aftensmad.

Overnatning på Sunbird Mount Soche. https://www.luxuryhotelsguides.com/?hotelid=1398429&msclkid=ef101eac09eb13924f877abddb01a3e8

Dag 3: Blantyre og Ecolodgy i Thyolo te-distriktet

Efter morgenmad skal vi på sightseeing i Blantyre. Turen går forbi et marked og nogle af byens historiske bygninger – måske Museum of Malawi.

Når vi har spist frokost, går turen sydpå til tedistriktet Thyolo, som udtales cho-lo. Vi ankommer til Ecolodgy Lodge midt på eftermiddagen.

Ecolodgy er et socialt center, der arbejder på at skabe en bedre fremtid for Malawi og hele planeten gennem en bæredygtig livsstil, bedre landbrug og læring.

Efter en kort introduktion på lodgen tager vi på en kortere bustur og besøger et lokalt permakulturprojekt. Permakultur bruger inspiration fra naturlige økosystemer for at sikre et mindre belastende og langtidsholdbart landbrug. Man dyrker afgrøder med vedvarende resurser som sol, regn samt planter og dyr. Ecolodgy er førende indenfor bæredygtigt landbrug, planlægning og design af samspillet mellem boliger og landbrugsarealer. For at fremme samfundets modstandskraft arbejder man også med at skabe så lidt affald som muligt og andre tiltag med minimal påvirkning af miljøet. En form for landbrugsmæssig ”re-wilding”.

Overnatning på Ecolodgy. www.ecolodgy.org

Dag 4: Ecolodgy – økologisk landbrug og agroskovbrug

Efter morgenmaden skal vi opleve flere samfundsprojekter og lære om økologisk landbrug.

Økologisk landbrug arbejder med landbrugsproduktion i harmoni med naturen. Der anvendes kun naturlige, ikke-syntetiske resurser til at fremme naturlig produktivitet, smag og næringsindhold i fødevarerne. Her udforskes og formidles overkommelige og effektive teknikker til økologisk landbrug, som stort set er gået tabt i jagten på industrielt landbrug.

Vi besøger Mary's Meals’ hovedkvarter og rygsækdistributionscenter. Spændende, hvad der kommer i rygsækkene! https://www.marysmeals.org/what-we-do/where-we-work/malawi

Efter frokost skal vi tilbringe eftermiddagen med et agroskovbrug-projekt.

Agroskovbrug er et arealforvaltningssystem, hvor træer og buske plantes mellem afgrøder og græsarealer. Denne bevidste kombination af landbrug og skovbrug har flere fordele som øget biodiversitet, mindsket erosion, en bredere og varieret tilgang til gode fødevarer hele året samt en bedre modstandsdygtighed mod alvorlige klimapåvirkninger. Planter som fx bambus er med til markant at reducere afhængigheden af indkøbt brændsel som brænde og trækul.

Vi vil også blive orienteret om projektet 'Køkkenhaver for plantagearbejdere'. I dette projekt arbejder Ecolodgy-teamet med over 2.000 familier af arbejdere i hele te-værdikæden og engagerer sig i 15 landsbyer. Målet er at give forståelse, motivation og praktiske evner til at etablere træer og vedligeholde køkkenhaver hos disse husstande. Mere end 30.000 træer skal der plantes.

'Køkkenhaver for plantagearbejdere' har også til formål at skaffe flere lokale indkomstkilder for at styrke sårbare mennesker og kvinder på Thyolos store godser, hvor de plukker te på godsernes enorme temarker. På godserne har man dyrket te siden kolonitiden i starten af 1900-tallet. Hvordan ejerforholdene er på te-godserne efter Malawis selvstændighed i 1963- det må vi spørge om!

'Køkkenhaver for plantagearbejdere' sætter fokus på dårlig husholdningsernæring, uhygiejniske levevilkår, forurenede vandveje og skovødelæggelse omkring godser. Køkkenhaverne eller miniagroskove er designet til at integrere produktive og jordforbedrende træer med ledsagende urter og blomster, hvilket skaber et robust rum til grøntsagsdyrkning og er en vigtig resurse i husholdningen.

Overnatning på Ecolodgy.

Dag 5: Chancellor College i Zomba og Liwonde National Park

På vejen fra Thyolo til Liwonde NP besøger vi Chancellor College i Zomba, som ligger på et plateau med fantastisk udsigt til flotte bjerge.

Herefter fortsætter vi til Kutchire Lodge i Liwonde National Park. Liwonde er et af de bedste steder i Malawi at se en mangfoldighed af vilde afrikanske dyr som fx sorte næsehorn, løver, geparder, elefanter, flodheste, krokodiller og zebraer samt vortesvin, kudu, bavian, impala, vandbuk, bushbuk, mangust, et væld af forskellige fugle og en række nataktive dyr. Husk kikkert.

Vi tilbringer eftermiddagen med at udforske parken i firhjulstrækkere, før vi vender tilbage til lodgen til en bush-middag under stjernerne.

Overnatning: Kutchire Lodge.

Se deres hjemmeside ved at søge med” Kutchire Lodge in Liwonde National Park”.

Dag 6

Vi har hele dagen i Liwonde NP og skal på to safariture - en morgen/formiddag og en eftermiddag. En af dem kan måske være en flodsafari i båd.

Der bliver rig lejlighed til at opleve det enestående dyreliv på sletterne, ved og i Shire River og tid til afslapning og hygge på lodgen og en tur i poolen.

Overnatning: Kutchire Lodge

Dag 7: Fra det sydlige til nordlige Malawi

Efter en tidlig morgenmad kører vi nordpå til Malawisøen. Turen fra Liwonde til Mayoka Højskole tager omkring 8 timer. Undervejs stopper vi flere steder fx i den smukke by, Nkhotakota, hvor vi spiser frokost og måske ser på keramik. Derfra fortsætter turen til Mayoka Village ved bredden af den nordlige del af Malawisøen. Vi modtages af personalet på Mayoka Højskole og spiser aftensmad. Måske kan vi nå en lille svømmetur i søen.

Overnatning på Mayoka Højskole med helpension de næste seks dage.

https://www.mayoka-hojskole.dk

 

Mayoka Højskole

På Mayoka Højskole serveres frisk, lokal og klimavenlig mad. Der bruges grøntsager, der er i sæson, og som kan fås på det lokale marked. Maden er smagfuld og bliver serveret som buffet i det hyggelige spiseområde. Maden er som udgangspunkt vegetarisk. Vi kan også få serveret kylling og fisk. 

Hvis der er interesse for det kan vi ud over programmet herunder måske arrangere en lille hike med lokal guide for at se på dyr og planter i nærområdet, når det kan passe ind i programmet.

Dag 8: Mayoka Højskole og Nkhata Bay

Efter morgenmad og morgensamling med velkomst og sang, skal vi høre nærmere om højskolen og FN’s verdensmål, der er en central del af højskolens koncept.

Verdensmål: https://www.verdensmålene.dk

Eftermiddagen står på byvandring i Nkhata Bay - et autentisk lokalsamfund, som mange rejsende har det med at falde for. Med en beliggenhed omringet af grønne bjerge og ved den dybe ende af Malawisøen, så er området smukt og badevenligt. Mayoka ligger i bilharziose free-zone.

Ifølge Lonely Planet har Nkhata Bay en caribisk stemning over sig pga. de frodige bugter, det klare vand, fiskerne, der glider over søen i deres trækanoer samt de livlige markedspladser, hvor der bliver handlet med friske grønsager og grillet fisk, alt imens der lyttes til reggae. Samtidig er byen en havneby, hvor Ilala-færgen lægger til. Nkhata Bay er distriktshovedstad med både byråd og hospital. Med et opland på omkring 15.000 indbyggere sker der altid noget i Nkhata Bay, men det er på et fredeligt og charmerende niveau. Som rejsende kan du færdes frit rundt uden bekymringer.

Om aftenen skal vi sammen med de lokale være med i en baoturnerng. Bao er et lokalt brætspil.

Dag 9: Dagstur Småbønders hverdag, klimaforandringer og gummiplantage

Efter morgensamling skal vi på dagstur.

Klimaforandringer rammer oftest verdens fattigste hårdest. Det er desværre også tilfældet i Malawi, hvor småbønderne bl.a. kæmper med varmere temperaturer, en uforudsigelig regnsæson og oversvømmelser. Denne dag skal vi på tur i det rurale Malawi med besøg hos småbønder i lokalområdet. Småbønderne vil fortælle om vilkårene som farmere i Malawi, og hvordan de forsøger at tilpasse sig med climate smart agriculture practices. Således vil dagen have fokus på Verdensmål 13 - Klimahandling og Verdensmål 1 - Udryd fattigdom m.fl. Dagen vil også indebære et besøg på en af Afrikas største gummiplantager, Vizara Rubber Plantation.

Om aftenen skal vi have et oplæg fra organisationen Temwa om deres civilsamfundsarbejde i Nkhata Bay, som opsamling af dagens oplevelser og indtryk.

Dag 10

Efter morgensamling står programmet på oplæg om” Afrikas mange ansigter”.

Foredraget har til formål at skabe et mere nuanceret billede af det afrikanske kontinent, som ofte bliver omtalt som en homogen størrelse på trods af, at kontinentet består af 54 forskellige nationer, der tilsammen rummer mere end 1000 stammer og sprog, geografisk diversitet, forskellige kolonihistorier, m.m. Vi sætter undervejs spørgsmålstegn ved stereotyper og sætter fokus på nye måder at anskue og snakke om ”afrikanere” på. Her er der basis for at få rykket lidt ved vores forståelser og forestillinger om Afrika.

Eftermiddagen står i Malawisøens tegn. Vi skal på sejltur på Lake Malawi fiske, snorkle og se fiskeørne.

Om aftenen er der underholdning med lokal dans.

Dag 11

Efter morgensamling skal vi høre et oplæg om. ”Oprør med vækstparadigmet”.

Forskningen er ikke i tvivl. Vi er ved at nå en række grænser for, hvad Jorden kan holde til. Overskrider vi disse grænser, vil det få fatale konsekvenser. Vækst, forbrug og endnu mere vækst er drivkraft for politikere, virksomheder og forbrugere de fleste steder på kloden. Hvad skal der til for at se andre muligheder end fortsat vækst med de lokale og globale konsekvenser, den fører med sig?

Kan ’Doughnutøkonomi’ være en del af en løsning? Vi skal diskutere, hvad der skal ske for, at vi i alle lande verden over kan skabe komfortable, trygge og frie liv samtidig med, at vi lever et liv indenfor de grænser, som Jorden kan bære. Verdensmål 8 – Anstændige jobs og økonomisk vækst.

Om eftermiddagen bliver det ”Nak og æd bæredygtigt i Malawi”. Vi skal tilberede gårsdagen fiskefangst, lokale kyllinger. Nogle skal på marked og købe ind til nsina og grønsager.

Verdensmål 2 – Stop sult, Verdensmål 12 – Ansvarligt forbrug og produktion og verdensmål 13 - Klimaindsats.

Aftenen står på bålhygge på Hidden Beach.

Dag 12: Skolebesøg, egen tid og afslutningsaften

Efter morgensamling skal vi besøge en folkeskole og sætter dermed fokus Verdensmål 4 om Kvalitetsuddannelse. Vi skal besøge folkeskolen Stepping Stones, der ligger i Nkhata Bays nærområde. Her skal vi møde elever og opleve undervisning og lærere, der kan fortælle om både udfordringer og potentialer ved det malawiske uddannelsessystem. Læs mere om Stepping Stones her: https://butterflyspacemalawi.com/stepping-stones/

På vejen hjem fra skolen stopper vi ved nogle lokale kunstnere, der handler med trækunst og malerier.

Eftermiddagen er til afslapning, badning og hygge, inden vi holder afslutningsaften med koncert af den lokale kunsterne Michael Mountain.

Dag 13: Mod Lilongwe

Eftermorgenmad og vinken farvel til Mayoka Højskolen kører vi til hovedstaden Lilongwe. Busturen tager omkring 6 timer. Vi skal overnatte i Lilongwe for at være sikre på, at eventuelle forsinkelser med bussen ikke kommer til at gå ud over vores hjemrejse til Danmark. Vi ankommer til hovedstaden Lilongwe om eftermiddagen, hvor der kan være tid til at opleve lidt af hovedstaden fx Old Town Mall, Parlamentet eller World War Memorial.

Overnatning på Eden Estate. https://edenestatesmw.com

Dag 14: Hjemrejse

Formiddagen er fri til at slappe af, måske få handlet det sidste eller opleve en af de seværdigheder, som vi ikke nåede i går. Ved middagstid kører vi til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Dag 15: Ankomst til Danmark

Vi ankommer til Kastrup om morgenen.