Saudi-Arabien

Saudi-Arabien har indtil for ganske nylig kunnet betegnes som verdens mest lukkede land for mange mennesker. Turistvisum eksisterede ganske enkelt ikke, så hvis man ikke havde familie, havde arbejde i landet eller skulle på pilgrimsfærd, kunne man ganske enkelt ikke rejse ind i landet.
Det var faktisk en skam, for Saudi-Arabien er et fantastisk spændende land at besøge. Som hjemsted for islams helligste byer, indtager det naturligvis en unik plads i den arabiske verden. Derudover har det i et halvt århundrede været et centralt land og en magtfaktor både i regionen, men også på verdensplan. Saudi-Arabiens rige olieforekomster har gjort landet enormt rigt på penge og indflydelse. Sidstnævnte er blandt andet blevet brugt til at sprede en meget konservativ form for islam.
På mange måder er Saudi-Arabien et paradoks. Den umådelige og pludselige rigdom har både gjort, at man har kunnet bygge moderne storbyer, og for manges vedkommende bo i store huse og have dyre biler. Samtidig har man formået at holde fast i en kultur, der stammer fra tiden som beduiner, hvor man blandt andet ser et meget religiøst og patriarkalsk samfund. Det er få år siden, at kvinder fik lov til f.eks. at køre bil eller se en fodboldkamp.
I disse år er Saudi-Arabien dog i en brydningstid. Selv om oliepriserne lige nu er høje, er grøn energi på fremmarch, så man er nødt til at diversificere økonomien. Det er derfor, vi overhovedet får lov at besøge landet som turister. På sigt vil det nok betyde, at saudiske statsborgere skal begynde betale skat. Den saudiske kronprins, Muhammed Bin Salman (kaldet MBS) har sat sig tungt på magten, og han er ved at gennemtvinge disse meget nødvendige reformer. Han er dog ikke kun af det gode, idet han samtidig opfører sig aggressivt overfor flere nabolande og bl.a. fører krig mod Yemen. Han stod også bag mordet på den systemkritiske journalist Kamal Khashoggi i Istanbul.
Hvad man end kan sige om Saudi-Arabien, så er forandringerne ægte nok. Man føler sig overraskende velkommen af både unge og gamle, mænd og kvinder. Faktisk kan man godt opleve, at fremmede kommer hen og byder en velkommen. Det er tydeligt, at befolkningen er glad for endelig at få besøg. Samtidig har den manglende turisme dog gjort, at man kan få et glimt af det gamle Arabien på en måde, det slet ikke er muligt, hvis man f.eks. besøger Emiraterne. Her er gamle byer, man har nået at redde, inden de blev erstattet af højhuse, og her bor stadig almindelige mennesker i dem. Det kan faktisk være decideret svært at finde en butik, der sælger t- shirts og køleskabsmagneter, selv om man befinder sig midt i et smukt gammelt bycentrum, der burde være et turist-mekka (for at bruge et lidt uheldigt udtryk). Men på den anden side vil man typisk også være den eneste turist i byen.
Saudiarabien - Riyadh - luftfoto K.
Fotograf: Wajd Ramadan.
Imens du overvejer om du skal tage med, kan du læse om de vilde planer Saudi-Arabien har i det nordvestlige hjørne af landet.
https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/vilde-planer-170-kilometer-lang-skyskraber/9356074
Du kan få stor gavn af at læse Lars Erslev Andersens nye bog: Oprør og alliancer. Mellemøsten efter det arabiske forår.
Information
Tidspunkt
15. -23. oktober 2023.
Pris
Pris i delt dobbeltværelse 28.995 kr.
Pris for enkeltværelse: 34.495 kr.
Følgende måltider er inkluderet
- Morgenmad hver dag
- Dag 5: Middag på hotellet
- Dag 6: Middag på hotellet
- Dag 7: Frokost i Medina.
De øvrige måltider, der er nævnt i programmet, er ikke inkluderet i prisen, men betales på stedet (priserne er fornuftige).
Er du interesseret, så skriv til turansvarlig Lise Rosenberg lr@geografforbundet.dk eller tlf. 22 39 77 77.
Tilmelding
Depositum 3.000 kr.
Betaling af depositum og tilmelding skal ske her på hjemmesiden.
Frist for tilmelding
1. juni 2023.
Faglig leder
Ole Wøhlers, der gennem mere end 40 år har været ansat i Udenrigsministeriet, har været ambassadør i Saudi Arabien og flere andre lande i Mellemøsten og Sydamerika, praktiserende muslim, taler arabisk.
Turansvarlig
Lise Rosenberg, kursusudvalget. Lise har arrangeret mange ture for Geografforbundet. lr@geografforbundet.dk eller tlf. 22 39 77 77.
Turarrangør
Turen arrangeres i samarbejde med Panorama Travel, som tager forbehold for enkelte aftaler, som endnu ikke er kommet i stand.
Forberedelser
Der arrangeres forberedende dag efter sommerferien 2023.
Program
Dag 1
Vi flyver via Istanbul til Riyad, Saudi-Arabiens hovedstad. Vi ankommer lidt over midnat og bliver kørt direkte til vores hotel Centro Olaya by Rotana i Riyad.
Afrejse kl 15.00. Mellemlanding i Istanbul.
Dag 2
I dag skal vi på rundtur i Riyadh. Et oplagt sted at starte er Mismak Fort, et sted som er tæt forbundet til grundlæggelsen af Saudi-Arabien. Det var her, at Abdulaziz en tidlig morgen sammen med 20-30 mænd ved et overraskelsesangreb generobrede Riyadh fra Raschid-familien år 1903. Saudfamilien var ellers mange år før blevet fordrevet af Raschid’erne, og Abdulaziz havde levet et fattigt liv i eksil bl.a. i Kuwait, indtil han valgte at sætte alt på et bræt og prøve at generobre sin fars rige. Riyadhriget omfattede dog ikke hele det Saudi-Arabien, vi kender i dag. Deres dengang største rivaler, Raschid-familien boede mod nord i byen Hail, og de hellige byer, Mekka og Medina hørte under Shariffen af Mekka. Men det var her ved Mismak Fort, at det første skridt mod samlingen af Den Arabiske Halvø fandt sted.
Man kan stadig se spidsen af et sværd eller et spyd fra angrebet på fortet, der har sat sig fast i fortets port. Fortet er i flot stand og bestemt et besøg værd. Tæt herved ligger den centrale plads, hvor der før i tiden blevet begået offentlige henrettelser. Vi går videre til moskeen, hvor man godt kan være heldig at må komme ind, hvis der ikke er bøn. Bag pladsen og moskeen ligger souq’en, hvor der er mest liv om aftenen.
Vi prøver også at få et møde i stand med den danske ambassadør i Saudi-Arabien. Vores rejseleder har selv bestredet den post, så med lidt held kan han arrangere et møde for os.
Hvis tiden tillader det, håber vi også at besøge det lokale kamelmarked.
Vi spiser middag på restaurant Najd Village inde i byen. Her serveres lokal mad på lokal vis. Restauranten er bygget op som en lokal landsby. Det er et hyggeligt og stemningsfuldt sted, og maden er god.
Overnatning: Centro Olaya i Riyadh
Dag 3
I dag skal vi besøge Saudfamiliens gamle by, Dariyah, der i dag ligger i udkanten af Riyadh. Området har ligget i ruiner, siden Saud’erne blev fordrevet af Raschid-familien for ca. 150 år siden. Det er nu stadig et flot sted med gamle, historiske bygninger (det kræver for tiden en særlig tilladelse at besøge stedet, da det er under restauration, men det er ret sandsynligt, at vi kan få den).
Tilbage i selve Riyadh besøger vi det flotte nationalmuseum. Her lærer vi om Saudi-Arabiens historie og natur. Man kan bl.a. få en forsmag på de grave udhugget i sten, som vi skal opleve i den gamle nabatæiske by Madain Saleh. Nabatæerne er nok bedre kendt for deres hovedstad, Petra, der i dag ligger i Jordan, og tanken falder bestemt også på Petra, når man oplever Madain Saleh - fantastisk. Lige op ad nationalmuseet ligger Mubarra-paladset, endnu en meget smuk og velbevaret bygning. I dag er den hjem for et kulturcenter, hvor man f.eks. kan være heldig at opleve kunst af lokale kvindelige kunstnere – som typisk gerne vil fortælle om deres land.
Således fyldt med indtryk af Riyadh, vil vi prøve at arrangere et møde med en lokal beboer, der kan fortælles os om byens kultur og udvikling – f.eks. med en historiker.
Overnatning: Centro Olaya i Riyadh
Dag 4
Lidt længere nordpå finder vi Ushaiqer Heritage Village. Det er en meget flot, historisk gammel landsby på en kvadratkilometer. Den er bygget af ler og strå, men er alligevel utrolig velbevaret. Det er et fantastisk hyggeligt sted med små snoede gader, som nogle gange er overdækkede, små pladser og palmelunde. Vi ser moskeen, som efter sigende er den eneste i verden, der huser en ekstra moske i kælderen, der kan bruges om sommeren, når det er for varmt. Her er også et par hyggelige små museer. Især det ene er særlig interessant med en masse gamle ting og sager og ejere, som meget gerne vil både fortælle og byde på the. Landsbyen har også en skole, som stadig er i brug. Her prøver vi at arrangere et besøg. Ligesom alt andet i byen, er moskeen og skolen bygget af mudder og strå. Vi sørger for, at der bliver tid til at gå rundt på opdagelse på egen hånd. Her er meget stemningsfuldt. Vi spiser også frokost i Ushaiger.
Overnatning: Centro Olaya i Riyadh
Dag 5
Vi flyver nu til Al Ula, et af Saudi-Arabiens højdepunkter, der stammer fra den gamle nabatæiske civilisation. Som i Petra har man her hugget store gravmonumenter ud af fritstående, fantastisk flotte klippeformationer. Ikke nok med det, så befinder vi os her i, hvad der nok er landets smukkeste landskab. Området ligger i en stor wadi (kløft) med ca. 3 millioner palmetræer. Hertil kommer smukt formede, farvede stenformationer, som delvist er begravet i fint sand. I dette område har man så udhugget disse smukke grave, både ved Madain Saleh og ved ”løve-gravene”, Dadan.
Ved Jebal Ekmah-bjerget ses en enorm samling af helleristninger Her er meget flotte billeder af mennesker og dyr samt en masse emneinddelt tekst - en afdeling af bjergsiden indeholder tekst om politik, en anden om religion osv. Det hele er hugget ind i væggen i en kløft.
Endelig gør vi stop ved den gamle by i Al Ula, der ligesom Ushaiqer er bygget af mudder og strå. Den er desværre gået meget i forfald.
Overnatning: Sahary Al Ula i Al Ula.
Dag 6
Det er ikke muligt at se hele området omkring Al Ula på en dag. I dag skal vi se det, der nok er højdepunktet, nemlig gravene ved Madain Saleh, der er hugget ud af klipperne i et smukt ørkenlandskab.
Vi spiser frokost på en dadelfarm.
Overnatning: Sahary Al Ula i Al Ula.
Dag 7
Herefter går turen mod Jeddah med et stop i Medina på vejen. Medina er islams næst helligste by og hjemsted for verdens næst største moske. Modsat i Mekka må ikke-muslimer godt gå ind i Medina. Der har været lidt usikkerhed om, hvor lukket byen er for ikke-muslimer, men vores lokale samarbejdspartner siger, at man nu må gå helt hen til moskeen.
Det, håber vi, er rigtigt, for det er virkelig et smukt sted. Vi spiser frokost på et af de centrale hoteller, der har en fantastisk udsigt over moskeenHv.
Vi tager et højhastighedstog fra Medina til Jeddah. Det tager ca. to timer.
Overnatning: Centro Shaheen i Jeddah:
Dag 8
Jeddah er Saudi-Arabiens nok mest frisindede by. Her ser man også mange kvinder, der ikke har dækket ansigtet til, hvilket ellers er normalt. I det meste af landet er det mest almindelige, at mænd går i hvide kjortler og kvinder er mere dækket til.. Man kan også finde radiokanaler, der spiller musik og ikke kun samtaler og bønner. En grund til den større grad af frisind er, at Jeddah historisk har været porten til Saudi-Arabien for mange rejsende. Byen ligger tæt på både Mekka og Medina, så det har været et naturligt ankomststed for rejsende ad søvejen. Vi mødes med en lokal, der kan fortælle os om Jeddahs spændende historie. Det kunne også være interessant at høre lidt om den gradvise opblødning af samfundet og arbejdet på at åbne landet for omverdenen og diversificere økonomien inden 2030.
Vi står tidligt op og besøger det lokale fiskemarked. Det er nogle ret flotte og farverige fisk, som er fanget i Det Røde Hav. Vi kan prøve at arrangere en snak med en fisker om deres liv og arbejde.
På vejen ind i Jeddah kører vi forbi Jeddah Tower, der snart bliver verdens højeste bygning.
Jeddahs gamle bydel er fantastisk flot og hyggelig at gå rundt i. Man har i sidste øjeblik gået i gang med at redde de smukke, panelbelagte huse i midtbyen, og derfor fremstår byen lige så flot, som den må have gjort i gamle dage. Enkelte af de gamle huse er stadig på vej i forfald, men mange er allerede restaurerede, og arbejdet fortsætter. Flere gamle rigmandsboliger i det gamle centrum er bevarede og åbne for besøgende, f.eks. Sharbatly House, Nassif House og Matbouli House. Hertil kommer, at basaren og beduin-markedet er et besøg værd. Vi får en guidet rundtur med en konservations -arbejder, der arbejder med restaureringen af den gamle bydel.
Efterfølgende ud til cornichen, den moderne promenade, hvor vi spiser middag. Om aftenen er der i øvrigt et flot syn ved havnen, hvor verdens største springvand, King Fahd Fountain, skyder en 300 meter høj, oplyst stråle vand i vejret.
Middag på cornichen.
Overnatning: Centro Shaheen i Jeddah
Dag 9
Fly Jeddah-København via Istanbul tidlig morgen kl .9.00. Ankomst i København tidlig eftermiddag.