Serbien - Aflyst

Tag med os til Serbien - et kandidatland til EU - og oplev smuk natur, gamle fæstningsværker og bliv introduceret til landets undervisningssystem i et europæisk perspektiv.
22. - 29. juli 2018
Aflyst

Dag 1 – søndag d. 22. juli

Formiddagsfly fra København til Beograd med et kort stop i Wien.

Vi kører direkte fra lufthavnen til Serbiens nordlige hovedby, Novi Sad og stopper ved det serbisk-ortodokse Krušedol-kloster. Næste stop er Sremski Karlovci  på Donaus bred - en perle af serbisk kultur og spiritualitet. Byen kaldes for ”museumsbyen” på grund af dens mange gamle bygninger. Her findes Patriark-paladset, Skt. Nikolaj-kirken, den katolske treenighedskirke samt det første serbiske gymnasium fra 1881.

Herefter krydser vi Donau og tager til Petrovaradin-fortet, som er bygget af østrigerne i det 17. og 18. århundrede, da de havde behov for et forsvar mod tyrkerne. Fortet kalder Donaus Gibraltar på grund af dets placering. I dag er fortet/slottet kendt for at huse den europæiske musikfestival “Exit”.

Så er vi fremme ved Novi Sadj, en smeltedigel af forskellige nationer og etniske grupper med en multikulturel stemning. Et eksempel på en sand europæisk metropol. På grund af byens position på Donaufloden, udgjorde den engang grænsen mellem to imperier: Det Østrig - ungarnske kejserrige mod nord og Osmannerriget mod syd. Dronning Marija Terezeja gav den i 1748 status af “fri kongelig by”.

Gåtur gennem Dunavska (Donau) og Zmaj Jovina-gaden, som udgør byens centrum. Vi ser rådhuset, Frihedspladsen, Mariakirken, havnen, Mileva Einsteins hus (Albert Einsteins kone), synagogen i Jevrejska-gaden, Matica Srpska – den ældste kulturelle institution i Serbien og byens strand.

Indtjekning på Hotel Putnik 3* omkring kl. 20.00.

Sremski Karlovci, photo credit: Aleksandar Milutinovic, copyright

 

Dag 2 – mandag d. 23. juli

Om morgenen besøger vi Røde Kors’ kontor i Novi Sad og hører om de mange flygtninge, der bor i lejre i landet. Dagen byder på tre besøg på vores vej mod  Beograd:

Et større landbrug i Vojvodina, en serbisk ejet industrivirksomhed og sidst  Grundfos’ fabrik 30 kilometer nord for Beograd.

Dagens sidste programpunkt er i Fruška Gora, hvor vi besøger “Kovačević” vingården og smager den lokale vin.

Overnatning i Beograd på Hotel Prag 4*.

Zemun Tårn med udsigten over Donau floden, Beograd. Photo credit: Marko Obradovic, copyright

 

Dag 3 – tirsdag d. 24. juli

Byvandring i Beograd. Vi ser blandt andet det jugoslaviske historiske museum og Nikola Tesla-museet. Efterfølgende er der tid på egen hånd.

Kl. 19.00 spiser vi middag sammen i boheme-kvarteret Skadarlija – en treretters menu med traditionelt serbisk mad og livemusik.

 

Dag 4 – onsdag d. 25. juli

Om formiddagen besøg på Beograds Universitet, hvor vi mødes med en geograf. Hvis det kan lade sig gøre, arrangerer vi også et møde med danske og/eller norske studerende.

Om eftermiddagen skal vi til møde på den danske ambassade midt i byen.

 

Dag 5 – torsdag d. 26. juli

Vi forlader nu Beograd og stopper på vejen ved Viminacium – resterne af en romersk by og militæranlæg fra det andet århundrede, der engang var hovedstad for den romerske provins Moesia Superior. Byen var i flere hundrede år et vigtigt knudepunkt. Byen havde koloni-status, den højeste grad af uafhængighed fra Romerriget, som en by kunne have.  Mange romerske kejsere lagde vejen forbi Viminacium og forberedte militæraktioner her. I denne arkæologiske park finder man velbevarede antikke romerske freskoer, et mausoleum, et spa, et amfiteater mm.

Herfra kører vi til Golubac-fortet, bygget på utilgængelige klipper på Donaus bredeste sted (6 kilometer). Det er et af de bedst bevarede forter i Serbien. Fortet er bygget af sten fra den nærtliggende romerske by.

Næste stop er Lepenski Vir – en af landets største og vigtigste arkæologiske parker med 8000 år gamle beboelser.

I Donji Milanovac går vi ombord på en båd og tager på en halvanden times sejlads på Donau til Tekija. Vi sejler gennem Kazan – det smalleste sted i Iron Gate-slugten, og stedet hvor den romerske kejser Trajan efterlod et mærke på klippen, kendt som Tabula Traiana. Fra båden kan man også se det udhuggede ansigt af kong Decebal af Dacien. Fra Tekija kører vi til Kladovo. Undervejs stopper vi ved et udsigtspunkt for at beundre

Iron Gate-dæmningen.

Overnatning i Kladovo på Hotel Djerdap 3*. Aftensmad på hotellet.

 

Dag 6 – fredag d. 27. juli

Nu går turen længere mod syd og øst. Vi hører om middelalderens serbiske stat, mens vi kører mod det smukke Šumadija-distrikt. Mellem de grønne bakker finder vi Manasija-klosteret med en magisk atmosfære. Det blev bygget som et militæranlæg med tårne og mure for at beskytte den hellige treenighedskirke mod osmannerne. Tyrkerne erobrede klosteret i det 15. århundrede og østrigerne i det 18. århundrede, så det er blevet restaureret to gange. Her er gulvmosaikker og freskoer, og klosteret er en sjældenhed, når det kommer til serbisk middelalderarkitektur og - malerier.

Vi fortsætter til Resava-grotten, der blev opdaget for ikke så længe siden. Det er en af de mest interessante drypstenshuler i Serbien. Grotten er på 11 hektar med 4,5 kilometer lange gange.

Næste stop er det smukke 25 meter høje Lisine-vandfald, der befinder sig i et grønt og bjergrigt område. Her skal den medbragte frokost (for egen regning) selvfølgelig nydes.

Vi kører nu til Vrnjačka Banja, hvor vi tager en kort sightseeing-tur. Vrnjačka Spa er med sine varme kilder en trækplaster for spa-turisme. Stedet har fungeret som spabad siden Romerriget. Arkæologer har fundet ruiner af romerske swimmingpools foruden mere end 500 mønter fra det andet århundrede.

Indtjekning på hotel Lider S 3*, hvor vi også spiser aftensmad.

 

Dag 7 – lørdag d. 28. juli

Vi kører nu til Novi Pazar tæt ved grænsen til Kosovo og ser bymidten og Đurđevi Stupovi-klosteret. Klosteret befinder sig i den såkaldte “Kongernes Dal” mellem Ibar- og Raška-floderne – stedet hvor den serbiske middelalderstat blev født. Det er på UNESCO’s verdensarvliste og på ”Route of culture Transromanica“.

Klosteret blev bygget i det 12. århundrede som en blanding mellem to arkitektoniske stilarter: byzantinsk og romansk. Det er helliget Skt. Georg.

Herfra kører vi til Rača-klosteret nær Bajina Bašta. På vejen stopper vi og ser Uvac-søen. Søen blev skabt, da man byggede en dæmning i området. Desuden er den hjemsted for en særlig art gribbe.

Vi ankommer til Mokra Gora og besøger den etniske landsby Drvengrad (eller Kustendorf) – et autentisk kompleks bygget af den i Serbien berømte filminstruktør Emir Kusturica. Alt er bygget af naturmaterialer, primært træ (Drvengrad kan oversættes til træ-by). Filmfestivallen„Kustendorf“ afholdes her.

Indtjekning på Hotel Mećavnik, hvor vi spiser afskedsmiddag.

Uvac sø. Photo credit: ivanica, copyright.

 

Dag 8 – søndag d. 29. juli

Efter morgenmaden kører vi tilbage til Beograd og flyver hjem til Danmark midt på eftermiddagen.

Vi prøver at presse et møde med en journalist ind.

 

Fæstning og park Kalemegdan med Beograds symbolmonument Vinderen Photo Dimic

 

Information

Pris:

Pris i dobbeltværelse: kr. 11.995

Enkeltværelsestillæg: kr. 1.495

Depositum kr. 3.000 ved tilmelding.

 

Middage, der en nævnt i programmet, er med i prisen. Incl. vinsmagning.

Tilmeldingsfrist: 14.maj 2018

Restbetaling: 10. maj 2018

Husk det er først til mølle. Der er arbejdes med en gruppe på 22-24 personer.

Skriv gerne til Lise Rosenberg, hvis du er interesseret i turen. Du må rigtig gerne skrive til Lise, hvis du er interesseret i turen. Du behøver ikke vente til sidste øjeblik.

 

Tilmelding på www.Geografforbundet.dk. Her skal du logge dig ind med dit medlemsnummer.

 

Turansvarlig:

Lise Rosenberg, Kursusudvalget, 22 39 77 77 eller lr@geografforbundet.dk

Lise har arrangeret flere ture for Geografforbundet. 

 

Faglig leder:

Marija Ivanovic kom til Danmark i 2009 for at studere på Danmarks Pædagogiske Universitet. I dag arbejder hun som adjunkt i engelsk på Professionshøjskolen Absalon i Vordingborg. Marija er opvokset i Serbien og har altid haft stor interesse for rejser, sprog, geografi, kultur og historie. Marija taler serbisk og dansk, og på denne rejser lover Marija at fortælle mange anekdoter og interessante historier (på dansk) om de steder, vi skal besøge i Serbien, set ud fra en uddannet kvindes perspektiv. Marija har boet i forskellige lande og er havnet i Danmark som voksen, hvor hun lever med flere sprog og kulturer.

Du skal være logget ind for at tilmelde dig.
Ikke medlem? Bliv medlem

Program

Dag 1 – søndag d. 22. juli

Formiddagsfly fra København til Beograd med et kort stop i Wien.

Vi kører direkte fra lufthavnen til Serbiens nordlige hovedby, Novi Sad og stopper ved det serbisk-ortodokse Krušedol-kloster. Næste stop er Sremski Karlovci  på Donaus bred - en perle af serbisk kultur og spiritualitet. Byen kaldes for ”museumsbyen” på grund af dens mange gamle bygninger. Her findes Patriark-paladset, Skt. Nikolaj-kirken, den katolske treenighedskirke samt det første serbiske gymnasium fra 1881.

Herefter krydser vi Donau og tager til Petrovaradin-fortet, som er bygget af østrigerne i det 17. og 18. århundrede, da de havde behov for et forsvar mod tyrkerne. Fortet kalder Donaus Gibraltar på grund af dets placering. I dag er fortet/slottet kendt for at huse den europæiske musikfestival “Exit”.

Så er vi fremme ved Novi Sad, en smeltedigel af forskellige nationer og etniske grupper med en multikulturel stemning. Et eksempel på en sand europæisk metropol. På grund af byens position på Donaufloden, udgjorde den engang grænsen mellem to imperier: Det Østrig - ungarnske kejserrige mod nord og Osmannerriget mod syd. Dronning Marija Terezeja gav den i 1748 status af “fri kongelig by”.

Gåtur gennem Dunavska (Donau) og Zmaj Jovina-gaden, som udgør byens centrum. Vi ser rådhuset, Frihedspladsen, Mariakirken, havnen, Mileva Einsteins hus (Albert Einsteins kone), synagogen i Jevrejska-gaden, Matica Srpska – den ældste kulturelle institution i Serbien og byens strand.

Indtjekning på Hotel Putnik 3* omkring kl. 20.00.

Dag 2 – mandag d. 23. juli

Om morgenen besøger vi Røde Kors’ kontor i Novi Sad og hører om de mange flygtninge, der bor i lejre i landet.

Dagen byder på tre besøg på vores vej mod  Beograd:

Et større landbrug i Vojvodina, en serbisk ejet industrivirksomhed og sidst  Grundfos’ fabrik 30 kilometer nord for Beograd.

Dagens sidste programpunkt er i Fruška Gora, hvor vi besøger “Kovačević” vingården og smager den lokale vin.

Overnatning i Beograd på Hotel Prag 4*.

Dag 3 – tirsdag d. 24. juli

Byvandring i Beograd. Vi ser blandt andet det jugoslaviske historiske museum og Nikola Tesla-museet. Efterfølgende er der tid på egen hånd.

Kl. 19.00 spiser vi middag sammen i boheme-kvarteret Skadarlija – en treretters menu med traditionelt serbisk mad og livemusik.

Dag 4 – onsdag d. 25. juli

Om formiddagen besøg på Beograds Universitet, hvor vi mødes med en geograf. Hvis det kan lade sig gøre, arrangerer vi også et møde med danske og/eller norske studerende.


Om eftermiddagen skal vi til møde på den danske ambassade midt i byen.

Dag 5 – torsdag d. 26. juli

Vi forlader nu Beograd og stopper på vejen ved Viminacium – resterne af en romersk by og militæranlæg fra det andet århundrede, der engang var hovedstad for den romerske provins Moesia Superior. Byen var i flere hundrede år et vigtigt knudepunkt. Byen havde koloni-status, den højeste grad af uafhængighed fra Romerriget, som en by kunne have.  Mange romerske kejsere lagde vejen forbi Viminacium og forberedte militæraktioner her. I denne arkæologiske park finder man velbevarede antikke romerske freskoer, et mausoleum, et spa, et amfiteater mm.

Herfra kører vi til Golubac-fortet, bygget på utilgængelige klipper på Donaus bredeste sted (6 kilometer). Det er et af de bedst bevarede forter i Serbien. Fortet er bygget af sten fra den nærtliggende romerske by.

Næste stop er Lepenski Vir – en af landets største og vigtigste arkæologiske parker med 8000 år gamle beboelser.

I Donji Milanovac går vi ombord på en båd og tager på en halvanden times sejlads på Donau til Tekija. Vi sejler gennem Kazan – det smalleste sted i Iron Gate-slugten, og stedet hvor den romerske kejser Trajan efterlod et mærke på klippen, kendt som Tabula Traiana. Fra båden kan man også se det udhuggede ansigt af kong Decebal af Dacien. Fra Tekija kører vi til Kladovo. Undervejs stopper vi ved et udsigtspunkt for at beundre

Iron Gate-dæmningen.

Overnatning i Kladovo på Hotel Djerdap 3*. Aftensmad på hotellet.

Dag 6 – fredag d. 27. juli

Nu går turen længere mod syd og øst. Vi hører om middelalderens serbiske stat, mens vi kører mod det smukke Šumadija-distrikt. Mellem de grønne bakker finder vi Manasija-klosteret med en magisk atmosfære. Det blev bygget som et militæranlæg med tårne og mure for at beskytte den hellige treenighedskirke mod osmannerne. Tyrkerne erobrede klosteret i det 15. århundrede og østrigerne i det 18. århundrede, så det er blevet restaureret to gange. Her er gulvmosaikker og freskoer, og klosteret er en sjældenhed, når det kommer til serbisk middelalderarkitektur og - malerier.

Vi fortsætter til Resava-grotten, der blev opdaget for ikke så længe siden. Det er en af de mest interessante drypstenshuler i Serbien. Grotten er på 11 hektar med 4,5 kilometer lange gange.

Næste stop er det smukke 25 meter høje Lisine-vandfald, der befinder sig i et grønt og bjergrigt område. Her skal den medbragte frokost (for egen regning) selvfølgelig nydes.

Vi kører nu til Vrnjačka Banja, hvor vi tager en kort sightseeing-tur. Vrnjačka Spa er med sine varme kilder en trækplaster for spa-turisme. Stedet har fungeret som spabad siden Romerriget. Arkæologer har fundet ruiner af romerske swimmingpools foruden mere end 500 mønter fra det andet århundrede.

Indtjekning på hotel Lider S 3*, hvor vi også spiser aftensmad.

Dag 7 – lørdag d. 28. juli

Vi kører nu til Novi Pazar tæt ved grænsen til Kosovo og ser bymidten og Đurđevi Stupovi-klosteret. Klosteret befinder sig i den såkaldte “Kongernes Dal” mellem Ibar- og Raška-floderne – stedet hvor den serbiske middelalderstat blev født. Det er på UNESCO’s verdensarvliste og på ”Route of culture Transromanica“.

Klosteret blev bygget i det 12. århundrede som en blanding mellem to arkitektoniske stilarter: byzantinsk og romansk. Det er helliget Skt. Georg.

Herfra kører vi til Rača-klosteret nær Bajina Bašta. På vejen stopper vi og ser Uvac-søen. Søen blev skabt, da man byggede en dæmning i området. Desuden er den hjemsted for en særlig art gribbe.

Vi ankommer til Mokra Gora og besøger den etniske landsby Drvengrad (eller Kustendorf) – et autentisk kompleks bygget af den i Serbien berømte filminstruktør Emir Kusturica. Alt er bygget af naturmaterialer, primært træ (Drvengrad kan oversættes til træ-by). Filmfestivallen„Kustendorf“ afholdes her.

Indtjekning på Hotel Mećavnik, hvor vi spiser afskedsmiddag.

Dag 8 – søndag d. 29. juli

Efter morgenmaden kører vi tilbage til Beograd og flyver hjem til Danmark midt på eftermiddagen.

Vi prøver at presse et møde med en journalist ind.