Skotland inkl. Orkney-øerne (tilkøb)

Skotland var et selvstændigt land, som blev tvunget i union med England og Wales for 300 år siden. I dag, mens Storbritannien selv er på vej ud af EU, gløder Skotlands trang til selvbestemmelse kraftigere end nogensinde. Det er et spændende tidspunkt at besøge Skotland rent politisk. Hertil kommer, at landet haren smuk natur og en gammel, nordisk historie.
Rejsen ledes af Niels Lindvig, der i mange år har arbejdet som journalist på De Britiske Øer. Gennem hans netværk vil gruppen få mulighed for at møde en række spændende kulturpersonligheder på rejsen.
Urquhart-slottet
Her er nogle eksempler på møder, vi håber at kunne arrangere:
- Den tidligere førsteminister Alex Salmond, som er en af hovedpersonerne bag den skotske selvstændighedsbevægelse.
- Sir John Curtice, Professor of Politics, Strathclyde University - han kan sige en masse om skotsk nationalisme, og hvordan fremtiden nok vil tage sig ud for Skotland.
- Professor Lesley Sawers, som ved det meste om kvinders rolle gennem tiderne.
- Vi kan også finde en underviser i Edinburgh, som kan fortælle os om skotske systemer contra engelske i undervisning mm.
- Det vil selvfølgelig også være interessant at høre om skotternes tanker om Brexit.
Information
Dato
Kommer snarest (inklusiv Orkey-øerne). Vi laver også en prismulighed for dem, der ikke vil til Orkney.
Priser
Vil snarest fremgå her på siden.
Inkluderet
Al transport (fly, indenrigsfly, bus)
Entreer til museer og nationalparker
Morgenmad hver dag, samt velkomst og afskedsmiddag.
Tilmelding og depositum
Depositum: 2.995 kr.
Betaling af depositum og tilmelding skal ske her på hjemmesiden.
Frist for tilmelding: 1. april 2024.
Rejseleder
Niels Lindvig
Faglig leder
Myuran Balasubramaniam: Medlem af Kursusudvalget samt Skolelærer. Kontakt på e-mail: mb@geografforbundet.dk eller fcker@hotmail.com Mobil: 29729389.
Turen arrangeres i samarbejde med Panorama Travel.
Har du brug for et kursusbevis, får du selvfølgelig det.
Program
Dag 1 – Edinburgh
Vi flyver til Edinburgh (flytiderne kender vi ikke endnu, men der plejer at være flere gode forbindelser).
Edinburgh er en af Europas mest fabelagtige byer. Et videnscentrum hvorfra udsprang mange af de nyopdagelser, som englændere tog æren for. En vidunderligt smuk og dramatisk by, hvis historie, historier og anekdoter i sig selv kunne fylde en uges besøg. Vi tager en byvandring med Niels Lindvig gennem den gamle bydel, og hører om byens historie.
Vi prøver også at få arrangeret et møde med en fra den skotske selvstændighedsbevægelse – f.eks. med den tidligere førsteminister Alex Salmond.
Om aftenen spiser vi middag sammen.
Overnatning i Edinburgh
Dag 2 – Berwick upon Tweed og Lindisfarne
Dagtur ned til Berwick-upon Tweed, som af forskellige årsager ligger i Skotland, men hører til England. En by, som først for få år siden fik sluttet fred med Moskva.
Tæt ved ligger ruinerne af klosteret ved Lindisfarne, som vi også besøger. Vikingernes angreb på Lindisfarne i år 793 regnes som begyndelsen på vikingetiden.
Tilbage i Edinburgh besøger vi Glenkinchie Destilleri.
Overnatning i Edinburgh
Dag 3 – Falkirk Wheel - Stirling - (Glasgow) – Glen Coe – Fort William
Vi kører til Fort William med nogle stop på vejen. Først skal vi se Falkirk Wheel – et fascinerende, roterende slusesystem, som kan bære op til 600 ton. Vi satser på at finde en, der kan fortælle os om hjulet og om Arkimedes.
Herefter kører vi til Stirling, hvor nogle af de drabeligste slag mellem englændere og skotter stod. Det var her, at Robert the Bruce slog Englands Kong Edward II i 1314. Det synger skotterne stadigvæk om. Vi besøger slottet i Stirling, inden vi kører videre.
Nogle af vores møder bliver muligvis i Glasgow. I så fald kører vi enten forbi Glasgow på vej tilbage til Edinburgh i dag, eller tager en afstikker til Glasgow en af de andre dage.
Overnatning i Fort William.
Dag 4 – Fort William - Glenfinnan-viadukten
Vi tager på udflugt til det smukke, vulkanske højland ved Glen Coe. Her går vi en tur og nyder omgivelserne. Senere besøger vi Glenfinnan-viadukten, der bl.a. er kendt fra Harry Potter-filmene.
Overnatning i Fort William.
Dag 5 – Loch Ness og Inverness
Inverness er det skotske højlands hovedstad og området, hvor englændernes udrensning af det skotske højland – The Highland Clearances er markeret. Den var grusom.
I Inverness tager vi en byvandring. Vi håber også at få tid til et møde – f.eks. med en der kan berette om englændernes udrensning af det skotske højland.
Vi tager et kort cruise på Loch Ness, hvor vi bl.a. kan se Urquhart-slottet.
Herefter tager vi ud til Culloden, hvor et afgørende slag mellem skotterne og englænderne stod.
Overnatning i Inverness.
Dag 6 - Caigorns National Park
Udflugt til Caigorns National Park. Her tager vi en gåtur, hvor vi nyder højlandets bjerge.
Overnatning i Inverness.
Dag 7 – Færge til Orkney-øerne
Vi tager nu med bus videre nordpå. På vejen ser vi Dunrobin Castle, et af Skotlands mange, flotte slotte.
Endestationen er byen Scrabster i det allernordligste Skotland. Herfra går færgen til Orkneyøerne.
Vi ankommer til den idylliske lille by Stromness efter halvandentimes sejlads. Byen er dog med sine 2200 indbyggere den næststørste på Orkneyøerne. Efter ankomst er der middag på hotellet.
Vi regner med at arrangere det, så dem, som ikke vil med til Orkney-øerne, bliver kørt eller fløjet tilbage til Edinburgh og rejse hjem derfra.
Dag 8 – Stencirkler og andre seværdigheder på Orkney-øerne
Efter morgenmaden skal vi på guidet bustur med meget på programmet.
Første stop er Standing Stones of Stenness er en stencirkel i stil med Stonehenge. Dette er sandsynligvis den ældste af sin slags i Storbritannien. Tæt ved ligger der faktisk endnu en stencirkel, Ring of Brodgar. De er begge optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.
Herfra tager vi til Skara Brae, nogle ganske velbevarede rester af en gammel stenalderlandsby. Ved landsbyen ligger en fin herregård, Skaill House, som vi også besøger.
Efter frokost besøger vi et skibsvrag fra første verdenskrig og de såkaldte Churchill Barriers. Det er broer, der blev bygget med det dobbelte formål også at stoppe ubåde i anden verdenskrig. Her ser vi også det italienske kapel, der blev bygget af krigsfanger.
Endelig besøger vi Orkneyøernes største by, Kirkwall. Med sine ca. 9300 indbyggere er den væsentlig større end Stromness. Her ser vi den store Skt. Magnus katedral. Efterfølgende er der tid til at gå en tur og evt. lidt shopping. Vi besøger også Highland Park Destilleri, der har lavet Whisky siden 1790’erne.
Aftensmad på hotellet.
Dag 9 – Orkney-øerne – Isle of Hoy
I dag skal vi på udflugt til øen Isle of Hoy. Vi skal bl.a. opleve Hill of White Hamars naturreservat, den lille landsby Longhope samt den 137 meter høje klippe ”Old Man of Hoy”, der rager op af vandet ud for øens smukke, stejle klippevæg ved den nordvestlige kyst.
Vi får frokost undervejs på turen, og der er aftensmad på hotellet om aftenen.
Dag 10 – Orkney-øerne
Efter morgenmad og udtjekning bliver vi kørt til lufthavnen i Kirkwall og flyver til Edinburgh. Vel fremme bliver vi kørt til hotellet.
Resten af dagen er der tid på egen hånd i Edinburgh. Det kan også være, at et af vores møder ender med at blive programlagt her.
Dag 11 – Hjemrejse
Flyafgangene er ikke offentliggjort endnu. Afhængig af, hvornår vi skal afsted, er der tid på egen hånd i Edinburgh, inden vi bliver kørt til lufthavnen.