Geografisk orientering 3/2017

Moderne ekspeditioner

Mennesker har altid været drevet af en trang til opdage nyt, tage på eventyr for at opleve eller foretage videnskabelige ekspeditioner for at udvide horisonter og opnå ny viden. Historier om møder med fremmede kulturer, endnu ikke opdagede områder eller præstationer foretaget for første gang, hører dog i stigende grad fortiden til. Men i en verden hvor de fjerneste egne er nået og højeste tinder besteget, har den teknologiske udvikling samtidig rykket grænserne for klassiske rejseeventyr og mulighederne for videnskabelige ekspeditioner. Men hvad kendetegner så en moderne ekspedition?

I dette temanummer af Geografisk Orientering har vi, gennem en række artikler, undersøgt hvad der kan karakterisere en moderne ekspedition. I den indledende artikel har Sebastian Toft mødt Eventyrernes Klub til en snak om hvad et rejseeventyr er i dag. Herefter tager vi gennem tre artikler til den arktiske region. Selvom der er gået mange årtier siden Knud Rasmussens Thule-ekspeditioner eller Fridtjof Nansens forsøgte at nå Nordpolen, så er regionen stadig genstand for mange videnskabelige ekspeditioner. Christian Marcussen beretter om kortlægning af den arktiske Kontinentalsokkel. En norsk ekspedition viser hvordan man ved hjælp af en svævende teknologi kan undersøge og indsamle data i nogle af de sværest fremkommelige områder, og Anne-Katrine Faber fortæller om dagligdagen med iskerneboringer midt på den grønlandske Indlandsis.

I temanummeret tages vi også en tur til stillehavsnationen Salomonøerne hvor to specialestuderende beretter om deres feltarbejde på en lille stillehavsatol, i fodsporene på tidligere dansk forskning. I en billedereportage af Thilde Bech Bruun portrætteres cruisefærgen ”The World”, som et eksempel på en anderledes og ekstravagant måde at tage på ekspedition. Endelig fortæller en artikel om amerikanske Shannon O’Donnell og hendes liv som rejsende. Hendes historie er et eksempel, og vores bud på en moderne eventyrer, og det skulle gerne være til inspiration for alle Jer læsere.


GO’ læselyst fra temaredaktionen ved Nikka Sandvad, Ole Pagh-Schlegel, Andreas Egelund Christensen og Sebastian Toft Hornum

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til Geografisk Orientering

Hvis du allerede er medlem, kan du også få adgang ved at logge ind