Geografisk Orientering 1/2022
Som Peter Plys siger, da Jakob spørger, hvilken historie han gerne vil høre: ”Jeg vil gerne høre en historie om mig selv.”
Hvis det går som det plejer, bliver dette nummer af Geografisk Orientering læst af lidt flere end ellers. Det gør det, fordi det handler om danskerne. Om dig og mig. Vores lyst til at høre, se og læse om os selv, godt og dårligt, stort og småt, er umætteligt. Uanset om det er udenlandske mediers besættelse af hygge-begrebet, kongehuset, den danske velfærdsmodel, burkalov, smykkelov, toplister over de bedste bydele i verden eller turist-hysteriet omkring smørrebrød. Vi slubrer det i os. I dette nummer af Geografisk Orientering giver vi en række eksempler på områder, hvor Danmark er førende, hvorfor vi er det, og hvad det fortæller om os.
Allerførst tager Peter Gundelach, der er sociolog og professor emeritus ved Københavns Universitet, os med på en kort snak om, hvad rekorder har af betydning generelt, og hvad de kan bruges til. Vi kommer vidt omkring, og berører alt fra fællesskab og jantelov til corona-restriktioner.
Dernæst sætter vi fokus på et af de områder, hvor Danmark markerer sig stærkt – og i nogle sammenhænge har sat sig i førertrøjen – nemlig Danmark og cyklerne. Først har vi spurgt Københavns kommune hvad det har betydet, og hvad det har krævet i forhold til infrastruktur, for at blive kåret til verdens bedste cykelby. Derefter har vi skaleret ud, og spurgt Cyklistforbundet mere generelt til Danmark og cyklerne. Jane Kofoed, kommunikationschef i Cyklistforbundet, giver os et indblik i den danske cykelkultur, og hvad der gør den unik, og kommer samtidig ind på de store udfordringer, der ligger i at fastholde en stærk cykelkultur.
Fra cykelkultur springer vi til de søde sager. Med svimlende 7 kilo slikindkøb i gennemsnit om året pr. indbygger har danskerne det højeste slikforbrug i verden – dobbelt så meget som f.eks. amerikanerne! Anja Biltoft-Jensen og Jeppe Matthiesen har i denne artikel kigget nærmere på danskernes slikvaner, og hvordan det har ændret sig gennem tiden. Fra slik til vind, hvor Danmark sætter verdensrekorder i kampen om den grønne omstilling. I denne artikel får vi et indblik i ’vindens’ brancheforening, Wind Denmark.
Dernæst tager vi et nedslag i Danmark og foreningslivet. Vi sætter muligvis ikke verdensrekorder her, men foreningslivet står historisk stærkt i Danmark, hvor hele ni ud af ti voksne danskere i dag er medlem af en forening. Bjarne Ibsen fra Syddansk Universitet giver os et overblik over foreningslivet, som det udspiller sig i Danmark.
Verdensmestre i social tillid! I Danmark har vi tillid til hinanden, og vi har tillid til de offentlige myndigheder. Men hvorfor har Danmark verdensmesterskabet i tillid, og hvad har det af betydning for dansk kultur og samfund? Forskere fra Syddansk Universitet og Aarhus Universitet giver et bud på disse spørgsmål. Tillid og lykke er forbundet, og i den sidste artikel stiller Bent Greve, professor ved Roskilde Universitet, skarpt på hvorfor Danmark altid er placeret så højt på ranglisten over verdens lykkeligste lande.
På med førertrøjen og god læselyst fra redaktionen.