Geografisk Orientering 2/2021

Feltarbejde i geografi - kolde lande

Feltarbejde har til alle tider spillet en central rolle i geografien – fra de store opdagelsesrejser i 1800-tallet og etablering af geografiske selskaber verden over – til moderne ekspeditioner i dag med brug af nye teknologier, metoder og rejseformer. At undersøge verden og forstå sammenhænge mellem menneske og natur – rumligt, skalerbart og over tid – både i det nære såvel som langt fra alfarvej – er DNA’en i geografien, og her spiller feltarbejdet en ganske central rolle. For mange natur- såvel som kulturgeografer – og alle os i mellem - har feltarbejdet været en del af vores opvækst både under uddannelse såvel som i forskning.

I starten af 2021 lavede redaktionen en helt uvidenskabelig spørgeundersøgelse på Facebook hos Geografforbundet og geografilæreren, hvor vi spurgte til gode forslag til temaer i Geografisk Orientering. På en klar førsteplads kom temaet ’feltarbejde i geografi’ med 62 stemmer (på andenpladsen kom temaet ’bæredygtig turisme’ med 40 stemmer – GO4-21). Vi er derfor stolte af at kunne præsentere ikke ét nummer, men hele to temanumre dedikeret feltarbejde i geografi (GO2 & GO3). 

Vi har samlet 18 små artikler fra geografer, der udfører feltarbejde både inden for natur- og kulturgeografien. Vores vinkel er ikke at sætte fokus på bestemte discipliner, metoder eller former for geografisk feltarbejde, men mere at samle en række eksempler, vidneudsagn og beretninger fra aktive geografer i felten. Derfor har vi også valgt at dele de to temanumre op med udgangspunkt i feltarbejde i henholdsvis kolde og varme lande, og således ikke i en klassisk opdeling i kultur- naturgeografi. Det er blevet til en broget mosaik af, hvad feltarbejde i geografi også kan være, og endnu engang vidner det om vores fags fantastiske vid og vidde.

I dette nummer præsenterer vi de ti første artikler med udgangspunkt i feltarbejde i de kolde lande. Beretningerne bringer os fra Holbæk med fokus på migranters oplevelse og forståelse af integration i Danmark - til muligheder og udfordringer omkring etableringen af en sandindustri i Grønland. Og vi møder geografen, der bruger kvalitative interviewteknikker, intuition og forhandling i søgen efter livshistorier blandt hjemløse  flaskesamlere med vestafrikansk oprindelse i Danmark - til geografen, der bruger rekognosceringsflyvninger med droner over isbjerge i Grønland.


Spids blyanten, find gummistøvlerne frem og lad jer inspirere og motivere til undervisningen eller dit eget feltstudie.


Rigtig god læselyst fra hele redaktionen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til Geografisk Orientering

Hvis du allerede er medlem, kan du også få adgang ved at logge ind