Argentina

Tag med Geografforbundet til Argentina, som byder på mange fantastiske oplevelser.
11. - 25. februar 2023

Tag med til Argentina i uge 7 + 8 2023. 

Buenos Aires er stadigvæk byen, hvor 1920’ernes og 30’ernes art deco og tango hersker, og hvor længslen efter Europa og Paris er så mærkbar, at vi nemt føler os hjemme dér. Besøgende har let ved at sovse sig ind i Buenos Aires’ forførende kultur og liv.

Men Argentina er også et ghettosamfund, hvor italienere, tyskere, irere, briter og såmænd også danskere har kunnet begå sig relativt isoleret i det enorme land. Danskerne bor i den sydlige Buenos Aires-provins; waliserne passer deres får lidt længere sydpå og så videre. Af samme årsag hænger Argentina mindre godt sammen, end man umiddelbart skulle tro. Og interne konflikter løber ofte ad disse nationalistiske veje.

Argentina er blandt meget andet også de fjerne indianske samfund op ad Andesbjergene i de nordvestlige provinser Salta og Jujuy. Samfund, som er helt anderledes med grundfæstede indianske kulturer og respekt for naturen og omgivelserne. Samfund, som kan være stolte og stridbare, når det gælder krav fra de ’europæiske’ myndigheder i Buenos Aires og fra store internationale minevirksomheder. Andesnaturen er brutal og underskøn på én og samme tid, og det er virkeligheden også.

 

Ischigualasto (Månedalen)

 

Buenos Aires. Casa Rosada, det lyserøde præsidentpalads.

 

 

 

TILKØB - Iguazu 
Det er muligt at tilkøbe tur til Iguazu.

Tilmelding til turen til Iguazu skal ske til Morten Svane morten@panoramatravel.dk samtidig med betaling af depositum til turen til Argentina.
Pris - ved 2-3 personer koster denne del af turen 4800 kr ,men prisen falder ca 100 kr for hver person, der yderligere tilmelder sig.

 

 

Obs
Niels rejser hjem med den del af gruppen, der ikke tager til Iguazu

 

Information

Pris
Pris per person: 36.160 kr. (ved mindst 13 betalende deltagere).
Eneværelsestillæg: 4093 kr.

 

Tilmelding og depositum
Depositum 5.000 kr.
Betaling af depositum og tilmelding skal ske her på hjemmesiden.

Frist for tilmelding: 16. september 2022.

Restbetaling opkræves 1. november 2022.

 

Inkluderet
- Al transport (fly, indenrigsfly, bus).
- Engelsktalende lokalguide, som er påkrævet i nationalparkerne.
- Entréer til museer og nationalparker.
- Morgenmad hver dag samt frokoster dag 4,5,6,7 og aftensmad dag 1,4,5,6.

 

Faglig leder
Niels Lindvig, journalist, har i mange år været ansat på DR. Niels taler spansk. Han tilbringer hver danske vinter - argentinsk sommer - i sin lejlighed i Buenos Aires. Niels var med stor succes guide på Geografforbundets studietur til Dublin og Nordirland oktober 2019.

 

Turansvarlig
Lise Rosenberg, pensioneret folkeskolelærer. Lise har arrangeret mange studierejser for Geografforbundet. Kontakt gerne Lise for yderligere informationer lr@geografforbundet.dk eller 2239 7777.

Turen arrangeres i samarbejde med Panorama Travel.

Har du brug for et kursusbevis, får du selvfølgelig det.

 

Informationsmøde
Der inviteres til en forberedende dag torsdag den 3.november 2022.

 

Ret til ændringer forbeholdes

Du skal være logget ind for at tilmelde dig.
Ikke medlem? Bliv medlem

Program

Dag 1 - Lørdag den 11. februar -- Afrejse

Afrejse fra København sen eftermiddag

Dag 2 - Søndag den 12. februar – Buenos Aires

Ankomst til Buenos Aires om morgenen. Direkte til hotel, bad og måske en lille skraber.

Vi ser Casa Rosada, det lyserøde præsidentpalads og får dets historie. Den har indimellem været dramatisk, som længst forglemte skudhuller i omkringliggende bygninger bevidner. Pladsen foran Casa Rosada er den dag i dag genstand for protester og krav fra ’Mødrene (og bedstemødrene) fra Plaza de Mayo’. Deres kamp viser alt om kvindemod, -magt og –styrke.

Vi spadserer en kilometers penge op til Kongressen, som ligger i den anden ende af Avenida de Mayo. En imponerende kolos. Undervejs stikker vi hovedet ind på den berømte Café Tortoni.

Over en sen frokost fortæller rejselederen om Argentinas særlige plads i Sydamerika og i verden. Det er en fortælling om godt og ondt. Hovedstaden Buenos Aires har også en helt særlig plads – ikke mindst i verdenskulturen. Det er en by, som mennesker fra hele verden valfarter til, men kender de den?

Byrundturen fortsætter i La Boca, det gamle, farverige og nu turistoverrendte havnekvarter, hvis lurvede knejper lagde gulv til de første usikre tangotrin – danset af to mænd oftest. Længslen efter kvinder var stor hos søfolkene i havnen, men udbuddet var sparsomt.

Vi fortsætter til Puerto Madero – de gamle havnebassiner, hvor lagerhuse er omdannet til restauranter, og Buenos Aires’ nye høje ejendomme – prismæssigt såvel som fysisk - troner i baggrunden.

 Måske trækker den nyrestaurerede teaterbygning, Colon – en af de mest berømte teaterbygninger i verden, hvor blandt mange andre Maria Callas delte ud af sin formåen. Måske vil nogle se væddeløbsbanerne og polobanerne lige i udkanten af byen. Andre vil shoppe på Calle Florida eller måske bare hænge dovent på en af de mange gennemtypiske cafeer.

Vi spiser relativt sen middag – som de gør i Argentina – på en kødrestaurant, som guiden kender og siger god for.

Overnatning på Hotel Bel Air.

Dag 3 - Mandag den 13. februar – Recoleta-kirkegården og Mendoza

Vi lægger vejen om Recoletakirkegården. En sær by af gravkamre, hvor nogle af byens store mænd har deres sidste bolig. Det har Evita Peron også. Der er lidt trængsel ved hendes gravkammer. Men vi får set det og gør også noget ud af de mange andre imponerende mausoleer. Rejselederen fortæller ved hjælp af gravkamre og mausoleer om den politiske historie i hovedstaden og landet.

Et stop på cafeen La Biela – plejlstangen – lige ved siden af kirkegården kan være tiltrængt. La Biela er Buenos Aires gamle centrum for racerbilsentusiaster. En helt igennem bemærkelsesværdig café. Vi spiser sen frokost her.

Eftermiddag: Afgang til Mendoza med fly.

Mendoza er kendt verden over for den argentinske vin, som eksplosivt har udviklet sig fra gode kødvine til en myriade af elegante, velproducerede og eftertragtede vine.

Overnatning på Cordon del Plata Hotel

Dag 4 - Tirsdag den 14. februar – Vinsmagning i Mendoza

Første besøg i Bodega Benegas, som de færreste kender, men som har været pionér i vinens udvikling. Og vi hører om vilkårene for vinproduktion i ørkenen og bjergene omkring Mendoza sammenlignet med andre steder i landet og i verden.

Mendoza er en ørkenby for foden af de mægtige Andesbjerge. Mendoza er på grund af vinen en velhavende by og provins. Byen blev totalt ødelagt af et voldsomt jordskælv i 1861. Efterfølgende ved genopbygningen fik den en anderledes og meget smuk struktur med mange parker. Ørkensolen holder man fra byen med træplantning og overrisling.

Sen eftermiddag og aften: Fri leg

Dag 5 - Onsdag den 15. februar – Leoncito-observatoriet

Nordpå langs Andeskæden til et af Argentinas observatorier højt oppe i Andesbjergene: Astronomical Observatory El Leoncito. Her vil vi få en indføring i arbejdet på disse observatorier, som tiltrækker forskere fra hele verden. Danmark er også medinteressent i nogle af dem – enten i Chile eller Argentina.

Overnatning på Hotel Posada Paso de los Patos i Barrel.

 

Dag 6 - Torsdag den 16. februar – Månedalen i Ischigualasto-nationalparken

Nordpå til den fabelagtige naturpark, Ischigualasto, hvoraf en del er kendt som Månedalen (Valle de la Luna).

Stenparken hænger til dels sammen med Talampaya-parken i naboprovinsen, La Rioja. De to stenparker blev i år 2000 optaget på UNESCOS liste over verdensarv. Her får vi en grundig indføring i områdets tilblivelse, geologi og de mange fossiler, som er fundet og findes her.

Overnatning på Hotel Cañon de Talampaya.

Dag 7 - Fredag den 17. februar – Talampaya-nationalparken og besøg ved guldmine

Dagen starter med et besøg i Talampaya-parken. Her ser vi bl.a. en kløft med nogle fantastiske stensøjler. På et enkelt sted er kløften kun syv meter bred, men 80 meter høj. På vores tur her ser vi også helleristninger og en botanisk have.

Vi kører nu videre nordpå. På vejen stopper vi ved guldminen Mejicana Mine, som befinder sig 4600 meter over havets overflade. Her ser vi et museum med maskiner, fotos, værktøj mm.

Herfra kører vi til den lille by Belen, hvor vi overnatter på Hotel Belen.

Dag 8 - Lørdag den 18. februar – Inka- og Quilmes-ruiner

Uden for Belen ligger inkaruinerne, Shincal de Quimvil, som vi skal se. Den omfattende størrelse af området viser, at det har været en provinshovedstad – den sydligste i inkariget.

Næste stop er Tafi del Valle, hvor vi ser ruiner fra en anden lokal civilisation, Quilmes-indianerne.

Herfra kører vi til byen Cafayate og overnatning på Hotel Viñas de Cafayate

Dag 9 - Søndag den 19. februar – Mangefarvede bjergformationer og mumier i Salta

Vi kører nu til provinshovedstaden. Vejen går langs bjergene Quebrada de las Conchas, hvor tiden og elementerne har formet nogle meget flotte bjergformationer, som ovenikøbet har et væld af farver. Fotostop en nødvendighed.

I Salta by besøger vi blandt andet museet, MAAM - Museet for arkæologi i højtliggende Områder (Andesbjergene). Museet er en guldgrube af geologiske udstillinger med relation til Inka-riget, men er mest kendt for de verdensberømte Llullaillaco-børn.

Tilbage i 1999 blev tre ufatteligt velbevarede mumier fundet på toppen af en 6000 meter høj vulkan i nærheden af Salta. Videnskaben har fastslået, at de bevidst var efterladt som gaver/ofre til højere magter.

Kun én mumie vises ad gangen og det i særlige omgivelser, som bevarer, men også gør, at man skal anstrenge sig som besøgende.

Beslutningen om at fremvise børnene har på mange måder været kontroversiel.

Hvis det er muligt, mødes vi med en fra museet, der kan fortælle os om områdets historie.

Overnatning på Salta Hotel.

Dag 10 - Mandag den 20. februar – Toget til skyerne, de store saltsletter og De 7 Farvers Klippe

Første stop er den lille by San Antonio de los Cobres. På denne rute kan vi flere steder nyde udsigten til togruten ”toget til skyerne”, der er et eksempel på imponerende ingeniørkunst. Netop i San Antonio de los Cobres er der en høj togbro over en kløft.

På vejen stopper vi ved ruinerne Santa Rosa de Tastil, der stammer fra før inkaerne kom til området.

Næste stop er saltsletterne Salinas Grandes. I 4000 meters højde kører vi direkte ind på gammel havbund i form af helt enorme saltflader (husk solbrillerne!!). Vi gør holdt og strækker ben på saltfladerne, alt imens vi ser, hvordan saltet bliver ’høstet’ i mindre mængder af lokale indianere. Vi får en indføring i deres tilværelse med saltet.

Vi kører op over bjergkammen gennem hårnålesving i massevis. På vejen kan vi være heldige at se guanacoer – lille smuk lamaart til Purmamarca. Vi besøger det store indianske marked på torvet og kan beskue de syv farvers klippe på nærmeste hold.

Overnatning i Purmamarca på Casa de Adobe Hotel

Dag 11 - Tirsdag den 21. februar – Tilcaras sølvmarked og De 14 Farvers Klippe

Sydpå igen til det lille sølvmarked i byen Tilkara, hvor originale indianske sølvting falbydes. Der er skidt - og der er godt håndværk. Vi tager det gode – som er super – men forvent ikke, at indianerne ikke kender deres værd. Og det er godt, for det er fortsat en god handel. Rejselederen fortæller om, hvorfor vi skal besøge ganske bestemte boder og forretninger. Det har noget med opmuntring til ordentligt håndværk og lokal selvforståelse at gøre. Også i dag har de indianske samfund skærmydsler med myndighederne. Nogle gange mere end det. Måske vil én af de indianske opkøbere og sælgere også fortælle.

I Tilcara finder vi også Puraca, endnu en række præcolombianske ruiner.

Vi fortsætter nordpå gennem bjergene og over til byen Humahuaca, hvor nogle af de smukkeste bjergsider i hele verden findes! Bjergene her kaldes De 14 farvers klippe. Byvandring i Humahuaca. Enten i halen på rejselederen, eller man følger egen nysgerrige næse.

Overnatning i Huacalera på Huacalera Hotel

Dag 12 - Onsdag den 22. februar – Varme kilder i Termas de Reyes

På vejen tilbage mod Salta – ved Jujuy gør vi en afstikker og kører ind i bjergene til Termas de Reyes. Oprindelig et sanatorium af en slags. Evita Peron oprettede det til syge børn. Militæret lukkede det i 1955 og brændte alt med Eva Perons navn på. Derefter brugte de Termas de Reyes til sig selv og deres familier. Nu er det os.

Her står den på fuld afslapning ved en pool, som er varmere end varm. Det er et dejligt sted at få en forfriskning med udsigten ind i dalen eller spise middag i den traditionelle, særprægede og velbevarede restaurant.

Tilbage til Salta og derfra til Buenos Aires med indenrigsfly.

Overnatning i Buenos Aires på Hotel Bel Air

Dag 13 - Torsdag den 23. februar – Dinosaurer i La Plata

Næste dag tager vi en tur ud til byen La Plata. Undervejs fortæller rejselederen om det Argentina, hvor en stor del af denne verdens dinosaurskeletter er udgravet. Dele af Argentina er en veritabel slikbutik for palæontologer.

Vi besøger Museet for Naturvidenskab bl.a. med dinosaurer og andre fortidsdyr udgravet i Patagonien og i provinsen San Juan. Argentinas store antropolog, Francisco Moreno, grundlagde museet. Den store gletsjer i syd, Perito Moreno, er opkaldt efter ham.

Museet er overskueligt. En time kan gøre det. Men måske ikke for geografer. Slet ikke, tror vi.

Rejselederen vil bestræbe sig på, at gruppen på museet møder én af de aktuelle forskningsledere. Vi ser os omkring i La Plata – bl.a. den særprægede – og ganske nybyggede – domkirke.

Dag 14 - Fredag den 24. februar – tid på egen hånd og hjemrejse

Tid på egen hånd inden vi flyver hjem til Danmark. Rejselederen kommer gerne med forslag til aktiviteter.

Dag 15 - Lørdag den 25. februar – tilbage i Danmark

Ankomst til København.

TILKØB:

24. februar - Den brasilianske side af vandfaldet

Transfer til lufthavnen med lokal guide. Fly til Puerto Iguazu, hvor vi møder vores lokale guide og tjekker ind på vores hotel.

Omkring kl. 13 krydser vi den bro, der forbinder den argentinske by Puerto Iguazu med den brasilianske Foz de Iguazú. Turen fortsætter til Iguaçu National Park. En bus kører os op til gangstien, der går langs klipperne ved Iguazu-floden. Ruten langs klippen er ca. en kilometer. Undervejs ses vandfaldet fra nogle af de flotteste udsigtspunkter. Fra oberservationsdækket ved slutningen af gåturen ses vandfaldet fra kun 150 meters afstand. Den fantastiske udsigt bliver endnu flottere af, at man meget ofte kan se regnbuer.

Efter besøget ved den brasilianske side af vandfaldet, bliver vi kørt tilbage til hotellet i Argentina.

Overnatning: Jardin del Iguazu Hotel i Puerto Iguazu

25. februar - Den argentinske side af vandfaldet

Vi besøger I dag den Argentinske side af Iguazu-vandfaldet, beliggende i Iguazu Nationalpark. Parkens 67.000 hektar er på UNESCO’s verdensarvsliste. Vandfaldet består af 275 mindre vandfald, der i gennemsnit falder 70 meter ned. Fra udgangspunktet kan man vælge at køre i tog til enten “Falls Station” eller “Devil’s Throat Station”, hvorfra man kan tage på forskellige ekskursioner.

En gangsti på 800 meter på en sti hævet over terrænet giver udsigt til vandfaldet. Den tur tager ca. en time og er let at gå. Der er ingen trapper. En anden gangsti på 1600 meter giver udsigt til andre dele af avndfaldet. En tredje tur tager to timer, og er af moderat sværhedsgrad indeholdende nogle trapper.

Fra  “Devil’s Throat Station” starter en 1200 meters tur, der giver udsigt over hvad der nok er det flotteste vandfald (af samme navn). Det er en let tur uden trapper. Efter besøget tager vi toget tilbage til besøgscenteret og bliver kørt tilbage til hotellet.

Overnatning: Jardin del Iguazu Hotel i Puerto Iguazu

26. februar - Fra Iguazu til Buenos Aires

Transfer om morgenen til lufthavnen. Vi flyver fra Iguazu tilbage til Buenos Aires, hvor vi har en sidste nat. Dette er både for at få lidt tid til at slappe af i byen på egen hånd, men også så vi er sikre på, at en eventuel forsinkelse af indenrigsflyet ikke kommer til at gå ud over vores hjemrejse til Danmark.

Overnatning: Hotel Bel Air i Buenos Aires

27. - 28. februar - Hjemrejse

Morgen på egen hånd, indtil det er tid til at blive kørt i lufthavnen.