Malta og Sicilien

Vi skal se bjerge, aktive vulkaner, kalkstensformationer og en slugt med flotte basaltformationer.
7. - 17. april 2017
Udsolgt

Malta er, med sine 316 kvadratkilometer og 450.000 indbyggere, et af de mindste og mest tætbeboede lande i verden. Her stopper vi i to dage og besøger blandt andet neolitiske ruiner og Johanniterordenens store fæstninger.

Intet sted i Europa har så rig og forskelligartet en historie som Sicilien. Sicilianerne har aldrig i historisk tid selv styret sit (deres) land, men været besat af fremmede magter – fønikere, grækere, romere, normannere, arabere, spaniere med flere. De økonomiske forhold har dog svinget voldsomt alt efter graden af selvstyre med stor velstand under grækere, arabere og særligt normannerne, danskernes fjerne slægtninge. Overalt kan man finde velbevarede levn fra mange af oldtidens største kulturer i den absolutte verdensklasse.

Foto: Pixabay

Siciliens natur byder på den samme forskelligartethed som øens historie. Her er høje bjerge, kalkstensformationer, grønne skråninger, aktive vulkaner, en slugt med de flotteste basaltformationer samt oliven- og vinmarker. Derudover kan de sicilianske byer uden problemer måle sig med resten af Italiens. Ofte spiller natur og by sammen som i Cefalù, hvor dele af byen ligger klemt inde mellem hav og bjerg.

Vi lægger selvfølgelig vægt på det geografisk-faglige i denne tur. Historien fylder jo meget, men vi får også noget at vide om den sicilianske hverdag, de økonomiske vilkår, kriminalitet og flygtninge. Vi tager på skolebesøg og kommer tæt på to af Siciliens vigtigste erhverv – landbrug og fiskeri. Vi skal også møde en lokal, og snakke om forholdene på øen – vi arbejder på i den forbindelse at arrangere et møde med en dansker, der har boet på Sicilien i mange år. Geologien og de geografiske forhold udgør en stor del af rejsen. Vi møder en geolog fra Catanias universitet, der fører os igennem et af de mest spændende geologiske områder, og på vejen får vi indblik ind i de geologiske og geografiske forhold i de vidt forskellige områder, der præger Siciliens mangfoldighed. Religionen og mafiaen fylder meget i den sicilianske hverdag, og for at lære mere om dette besøger vi et mafiamuseum og deltager i et religiøst optog blandt andet.

Foto: pixabay

Information

Prisen er 15.800 kr. per person, enkeltværelsestillæg 1690 kr.

Turansvarlig er Brynjolfur Thorvardsson (Binni), bth@geografforbundet.dk, og rejseleder er arkæolog Ulla Rald, formand for Folkeuniversitetet i Hillerød.

Beløb til betaling: 3.755,00

Tilmeldingsfrist: 01. december 2016


Program

Dag 1 - fredag 7/4

Afrejse fra København kl. 16:45 og lander i Malta kl. 20:00 hvor vi overnatter to nætter på det centralt liggende Plaza Hotel.

Dag 2 - lørdag 8/4

Malta har mange spændende neolitiske monumenter som vi besøger denne dag. Monumenterne regnes for at være nogle af de ældste bygningsværker i verden, over 6000 år gamle. Resten af dagen bruger vi på at se os omkring i Maltas smukke hovedstad, Valletta. Vi spiser middag på hotellet.

Dag 3 - søndag 9/4

Johanniterordenen regerede Malta i mange århundrede og vi ser på de levn de har efterladt samt lærer om deres historie.

Om aftenen flyver vi til Sicilien og ankommer på det fantastisk beliggende Grand Hotel Faraglioni i den smukke by Aci Trezza nord for Catania kort før midnat. Her overnatter vi de næste tre nætter.

Dag 4 – mandag 10/4

Vi begynder dagen med besøg til Catanias centrum, hvor vi oplever det store fiskemarked, hvor fiskere fra de omkringliggende egne ankommer hver morgen med deres fangst og sælger under åben himmel.

Catania er grundlagt som græsk koloni og har gennem historien haft et hårdt liv. Den er blevet erobret og plyndret flere gange, og den ligger i et område med både seismisk og vulkansk aktivitet. I 1600 tallet blev byen nærmest ødelagt af lava og få år efter jævnet mod jorden i et jordskælv. Byen blev herefter genopbygget i den barokstil, den stadig har i dag.  

Catania er Siciliens næststørste by, på lidt over 300.000 indbyggere, men de omkringliggende byer er vokset voldsomt de sidste årtier, og man regner nu med at hele byområdet har over en million indbyggere. Byen havde stærk industriel vækst i slutningen af 1900-tallet men markant tilbagegang efter første verdenskrig. Det sidste halve århundrede har den dog oplevet meget stærk vækst med en dynamisk økonomi baseret på industri, agrikultur og turisme, mens elektronik og lægemidler udgør en vigtig og voksende andel.

Sen formiddag kører vi mod Enna, en by der ligger i midten af Sicilien på toppen af et1000 metershøjt bjerg, og derefter til Piazza Armerina og ud til den kejserlige romerske villa, Villa Romana del Casale. Her ser vi den største, fineste og mest detaljerede samling romerske mosaikker i verden. De3500 kvadratmeterrummer 40 værelser med helt fantastiske mosaikgulve, som viser alt fra jagtscener til eksotiske dyr, guder, scener fra dagligdagen og piger i bikini, der spiller bold, mere end 1500 år før bikinien officielt blev opfundet. Området vi kører igennem ændrer sig fra den frodige Catania-dal til golde bakker med græsgange. Adgang til vand styrer landbruget her, Sicilien får meget lidt regn om sommeren men desto mere om vinteren – og særlig Etna agerer som en regnsluse og kæmpe vandbeholder hele året rundt.

Sen eftermiddag kommer vi så tilbage til Aci Trezza med dens unikke geologi, hvor vi får en rundtur af en geolog fra Catanias universitet, som fortæller os nærmere om de meget specielle geologiske og naturvidenskabelige forhold. Stranden og kyklop-øerne udfor Aci Trezza udgør et naturreservat, og med lidt held kommer vi ud på den lille ø Galatea, der ligger knap200 meteruden for havnemundingen. Vi slutter dagen med fællesspisning på en af de traditionelle restauranter ved det centrale torv.

Dag 5 – tirsdag 11/4

I dag tager vi på udflugt til Siciliens største seværdighed og en af Europas mest aktive vulkaner, Etna. Vores bus kører os op til2000 metershøjde. Her er der mulighed for at gå rundt om et af de mindre kratere. Hvis omstændighederne tillader det, kan man vælge at tage med svævebane og bæltekøretøj næsten helt op til vulkanens top i3340 metershøjde. (Turen med svævebane og videre med bæltekøretøj er ikke inkluderet i rejsen; prisen er henholdsvis 30€ for svævebane og 30€ for tur med bæltekøretøj).

På vejen ned stopper vi og går en tur i et skønt naturområde, der blandt andet fører os ind i den store dal Valle del Bove, hvor nyere lavastrømme ligger grå og sorte over det hele. Før i tiden var Etnas stejle skråninger af stor økonomisk betydning, her drev man landbrug, og om vinteren samlede man is i store beholdere, der var hugget ind i lavaen.

Til sidst besøger vi en vinbonde på Etnas skråninger, hører om vindyrkning og spiser frokost med et glas vin.

Dag 6 – onsdag 12/4

Om morgenen tager vi på skolebesøg i Aci Trezza, hører om den italienske skoleform og ser hvor pænt børnene opfører sig. Bagefter går vi til fods til det lille normanner-slot der knejser højt over strandlinjen tæt på. Normannerne ankom til Sicilien i 1130, efterkommere af de danske vikinger, der bosatte sig i det nordlige Frankrig fra midten af det 10. århundrede. Sicilien var på det tidspunkt et af de rigeste områder i det vestlige Middelhav efter 200 år med arabisk herredømme, og de krigeriske normanner brugte de næste 60 år på at erobre øen. De økonomiske vilkår blev om noget endnu bedre under normannerne, en af de få perioder i Siciliens historie med noget, der ligner selvstændighed. Normannerne efterlod sig levn over hele øen, slotte og fæstninger og kæmpestore, overdådigt udsmykkede domkirker. Som et af de få områder i den tids kristne verden var der fuld religionsfrihed under normannerne, og muslimer, jøder, græsk-ortodokse og romersk-katolske nød alle godt af det.

Derefter kører vi mod Taormina, en af Siciliens smukkeste byer. Vi besøger en naturskøn slugt Gola di Alcantara med de flotteste basaltformationer, og i Taormina vandrer vi rundt i den smukke middelalderby og besigtiger det gamle græsk/romerske teater med fantastisk udsigt mod Etna -når vejret tillader det!

Vi overnatter i på Hotel da Peppe i strandbyen Letojanni, der ligger nord for Taormina.

Dag 7 – torsdag 13/4

Vi kører fra Giardini Naxos om morgen langs kysten mod nord, hvor vi tager en lille afstikker til den smukt beliggende landsby Savoca i den naturskønne peloritanske bjergkæde. Området er kendetegnende for det nordlige Sicilien, med høje bjerge og dybe dale, der minder om wadier fra Mellemøsten. Om vinteren raser store floder i dalene, men om sommeren ligger de tørre hen, og indtil midten af det 20. århundrede var disse dale de eneste ”veje” op i bjergene. Før i tiden dyrkede man de bratte skråninger, men i senere tid er bjergene begyndt at vokse til igen med sin naturlige skov. Vi kører forbi Messina og til havnebyen Melizzo, hvor vi tager flyvebåden til vulkanøen Stromboli. Her ankommer vi sent på eftermiddagen, men tids nok til at vi kan vandre op ad vulkanens skråninger, hvorfra vi kan se de konstante eksplosioner i krateret, mens tusmørket falder på.

Vi overnatter på Villaggio Stromboli i den lille landsby på Strombolis sydside.

Dag 8 – fredag 14/4

Vi står tidligt op og tager flyvebåden tilbage til Milazzo, hvorfra vi kører til Cefalù – en by med gamle huse med balkoner hængende ud over smalle, velholdte gader og palmefyldte torve. Byen er nærmest stædigt klemt inde mellem havet og et bjerg på en pynt. Husene stopper brat, hvor havet eller stranden begynder. Vi går ud til den lille mole, hvor man kan se det flotte syn af byen fra søsiden. Meget sigende peger de opstillede bænke netop indad mod byen og ikke ud mod havet. Hovedattraktionen i den lille by er dens levn fra tiden, hvor normannerne herskede på øen. Den UNESCO-beskyttede domkirke i den gamle by må man ikke gå glip af - et aldeles fremragende eksempel på normannisk arkitektur. Det er bl.a. den byzantinske mosaik med Kristusfiguren i apsis, der gør katedralen til noget enestående.

Næste ophold er i mafiamuseet i Salemi, men mafiaen (cosa nostra) har eksisteret i Sicilien siden slutningen af 1800-tallet og er en form for viderebygning af en feudal struktur, der var på øerne. Den er blevet stækket de seneste år, men er stadig en magtfaktor. Det er dog ikke noget, man mærker som turist. Vi hører nærmere om de forskellige teorier omkring mafiaens oprindelse, og ikke mindst, hvilken indflydelse den har i nutidens Sicilien.

Vi overnatter på Hotel Rivieria i Selinunte.

Dag 9 – lørdag 15/4

Vi begynder dagen i det antikke, græske Selinunte, der har verdens største ruinhob af brækkede søjler. Man kan gå ind blandt omstyrtede søjletromler, der er så store, at man kan blive helt væk. Hera-templet er det eneste, der stadig står med nogle intakte søjler.

Der er en hel ruinby med gader og husrester og en kæmpe bymur, og vi kan se fønikernes tilstedeværelse her.)

Fra Selinunte kører vi langs sydkysten mod Agrigento, hvor vi går gennem tempeldalen og ser nogle af de bedst bevarede græske templer i hele den græske verden. Området er på UNESCO’s verdensarvliste.  og huser et af verdens største græske templer. Skjult bag ved templerne finder vi en lille slugt med et sandt paradis af frugttræer. Her kan vi gå rundt og spise appelsiner direkte fra træerne samt lære om de teknologier, man brugte før i tiden til at skaffe vand om sommeren.

De græske byer på Sicilien var overdådigt rige, og mange af dem var en del større end de byer, der ligger der nu. I dag er Sicilien en forholdsvis fattig ø, men i tidligere perioder, særlig under grækerne, araberne og normannerne, var den et af de rigeste områder i det vestlige Middelhav. Kan vi måske finde forskellen i den grad af selvstyre øen havde i disse perioder? Nævn ”selvstændighed” overfor en sicilianer og de vil smile strålende, hvorefter de med en hovedrysten siger ”é fare in giro”, dvs. det er tom snak.

Sen eftermiddag kommer vi til vores hotel på kysten syd for Agrigento. Vi håber her at kunne møde en dansker, der har boet på Sicilien i mange år, med børn og familie. Hun vil fortælle os mere om livet på Sicilien, om den sicilianske dagligdag, mafiaen, de økonomiske vilkår og ungdomsarbejdsløshed. Falder dette møde ikke endeligt på plads, vil vi planlægge et lignende arrangement med en lokal et sted på ruten. Vi overnatter tæt på de fantastiske kalkstensklipper Scala dei Tucci. Kalken skjuler kæmpestore saltforekomster, og tæt på findes en af de største saltminer i verden – den er dog desværre kun åben for besøgende første onsdag i måneden.

Dag 10 – søndag 16/4 (Påskedag)

På Sicilien tager man påsken alvorligt, og i mange byer er der religiøse festivaler og optog. Et af de mest spændende af disse finder vi i den lille by Scicli der ligger klemt mellem høje kalkstensklipper. Festlighederne begynder ved middagstid, hvor en menneskemængde møder op for at se en stor Jesus statue blive båret mellem to tætliggende kirker (med kort afstand). Der er larm og ballade, de to hold der løfter under hver sin side af statuen kan ikke enes om hvilken retning man skal tage, og byens orkester spiller muntre melodier, mens byens ungdom råber ”gio, gio”, eller ”glæde, glæde”.  Religionen spiller en stor rolle i den sicilianske hverdag, og rige og overdådige kirker findes overalt. Religiøse festivaler, der strækker sig over flere døgn, med op til titusinder deltagere, er ikke usædvanlige. Men sker der ændringer her som i andre lande? Hvad mener den sicilianske ungdom om religion og om den Katolske Kirke? Måske får vi svar på det!

Efter festlighederne kører vi mod Siracusa, med en afstikker op mod Noto. Begge byer er UNESCO-beskyttede. Noto blev komplet raseret ved et voldsomt jordskælv i slutningen af 1600-tallet og genopbygget i en smuk barok stil lidt syd for ruinerne af den gamle by.

Vi ender så dagen i Siracusa, hvor vi overnatter på Hotel Centrale tæt på den gamle og UNESCO-beskyttede by, der i oldtiden var en af middelhavets stærkeste bystater, og den var bl.a. hjem for matematikeren, opfinderen og astronomen Arkimedes og i mange år også filosoffen Platon. Romeren Cicero beskrev Siracusa som den største og smukkeste græske by. Vi spiser fælles middag på en restaurant på øen Ortigia, der udgør størstedelen af den gamle by.

Dag 11 – mandag 17/4

Om morgenen håber vi, at det kan lade sig gøre at besøge vi det arkæologiske område i Siracusa. Her vil vi gå ned i stenbruddene, hvor slaverne før arbejdede, og der nu gror appelsintræer, og ind i det græsk/romerske teater og det romerske amfiteater.

Bagefter kører vi mod lufthavnen i Catania. Vi er tilbage i København om aftenen.

Prisen er 15.800 kr. per person, eneværelsestillæg 1690 kr.

Turansvarlig er Brynjolfur Thorvardsson (Binni), bth@geografforbundet.dk, og rejseleder er arkæolog Ulla Rald, formand for folkeuniversitetet i Hillerød.