Geografisk Orientering 2/2024

En verden af træer

I en verden fyldt med travlhed og teknologi er det let at glemme de stille giganter, der står roligt i baggrunden - træerne. Men deres betydning strækker sig langt ud over deres rolle som dekorationer i vores landskaber. Træer udgør rygraden i vores økosystemer, deres blade producerer ilt, og deres rødder holder jorden fast. De er hjemsted for et utal af organismer og bidrager til vores trivsel på utallige måder, fra at give os ren luft til at levere os materialer til byggeri og brændsel.

Netop træernes rolle som ressource er fokus i første artikel af lektor Niclas Bentsen fra Københavns Universitet, som skildrer de mange behov træerne skal udfylde. Brug af træ kan dog føre til skovrydning, hvilket belaster både klima og miljø, forklarer Verdens Skove, men heldigvis har EU lavet en ny lov, der skal begrænse problemet. Hvordan den virker, forklarer Miljøministeriets Departement i en kort artikel, inden vi kigger fremad og ser på, hvordan nye skove kan være en drivkraft for den grønne omstilling. Derfor skal vi vide, hvor og hvor mange træer der er, og i en fascinerende beretning fra Rwanda forklarer Maurice Mugabowindekwe, hvordan den nyeste forskning kan hjælpe os med at kortlægge hvert enkelt træ.

Skove er dog andet end træer. Jacob Heilmann-Clausen fra Københavns Universitet beretter om den forunderlige underjordiske verden, hvor svampene spiller en vigtig - men meget underbelyst - rolle i skovens økosystem, hvor symbiosen mellem svampe og træer er afgørende for skovens vækst og velvære. Over jorden er træer også en vigtig kilde til sunde fødevarer, og i en feltberetning af Rasmus Skov Olesen fra Tanzania lærer vi om lokalbefolkningens brug af skovens ressourcer, og hvordan denne udvikling er under pres. Vi ender tilbage i byerne, hvor Oliver Bühler fra Skovskolen i temanummerets sidste artikel ser på bytræer og deres rolle i at sikre biodiversitet og behageligt klima.

Dybt forankret i vores kultur og historie symboliserer træer liv, vækst og forbindelse til naturen. At undersøge træernes verden er ikke blot at fordybe sig i naturens skønhed, det er også at forstå vores eget bånd med jorden og vores ansvar for at beskytte den. I dette temanummer, ”En verden af træer”, inviterer vi dig til at udforske de fascinerende historier, videnskaben og skønheden i træer, og opdage, hvordan de fortsætter med at forme vores verden på utallige måder.

På vegne af redaktionen,

Marie, Rasmus, Andreas, Mette, Katrine & Simon


Artikler

- Træer - en vigtig ressource
- Skovene skal beskyttes
- Global skovrydning og en kommende EU-forordning (EUDR)
- Nye skove som drivkraft for den grønne omstilling
- Kortlægning af træer og deres kulstofindhold i Rwanda
- Skovens netværk
- Skove og træer er med til at sikre sunde fødevarer til verdens fattigste
- Ej blot til pynt: Byens træer er en vigtig brik i kampen mod klimaændringer.

Du skal være logget ind for at læse bladet.
Ikke medlem? Bliv medlem