Næste nummer af Geografisk Orientering sætter fokus på ”det brune guld”.
Nyhed oprettet den 03. marts 2025
Udkommer medio marts 2025
Når vi i dag nyder en kop varm kakao eller et stykke chokolade, tænker de færreste nok på, at vi er del af en forbrugskultur, der startede for flere tusinde år siden med kakaotræet i Amazonas regnskove. Produktionen af kakao har siden bredt sig til flere kontinenter, hvor millioner af småbønder omtaler kakao som ”det brune guld”. Men de seneste år er den ene udfordring efter den anden dukket op – og kakaosektoren står overfor en omfattende transformation, der i særdeleshed rammer kakaobønderne.
Aske Skovmand Bosselmann introducerer temanummeret med den lille, magtfulde kakaobønne, der er rejst langt for at blive en global handelsvare, men som nu truer skovenes eksistens og småbønders levevilkår. For at forstå vor tids kakaoforbrug, udforsker vi, i en artikel af ph.d. Christophe Helmke og Mia Lund, kakaobønnens kulturelle påvirkning blandt stammekulturer i Mesoamerika og den videre spredning til øvrige kontinenter.
I dag findes verdens største producenter af kakao i Ghana og Côte d’Ivoire (Elfenbenskysten) på Afrikas vestkyst. Mette Olwig tager os med til Ghana, hvor klimaforandringer ændrer betingelserne for den intensive produktion af kakao. Kan det lykkes at omstille produktionen? Fra Côte d’Ivoire fortæller hhv. Alexandre Marie Hjorth Gernigon og Emma Mørup i de næste to artikler om, hvordan rådne kakaoplanter fører til mere skovrydning, og hvordan globale rehabiliteringsprogrammer proklamerer starten på en transformation - dog med tvivlsom succes, og uvished om påvirkningen af bøndernes fremtidige levevilkår.
Til sidst går vi med bag kulisserne, når Miki Mistrati, som er undersøgende journalist og dokumentarist afslører de dystre realiteter bag den chokolade, vi alle elsker.
Rigtig god læselyst
Redaktionen
Temaer
- Kakao før og nu – fra guddommelig spise til priser på himmelflugt.
- Gudernes Mad: Chokolade og kakao i Mesoamerika.
- Uden kakaobønder - ingen kakaobønner.
- Den Bittersøde Kakao: Udfordringer og muligheder i Côte d’Ivoire.
- Krisetider og transformationer af kakaodyrkning i Ghana.
- Chokoladens mørke hemmeligheder: Fra sød smag til bitter sandhed.